I over 150 år trodde de at sarkofagen til den egyptiske prestinnen var tom

Australske arkeologer håper de har funnet levningene etter rundt 2500 år gamle Mer-Neith-it-es.

LEVNINGER: EN CT-skanning av en lagret sarkofag fra Egypt ga arkeologene ved Universitetet i Sydney bakoversveis. Foto: Universitetet i Sydney / Nicholson-museet
LEVNINGER: EN CT-skanning av en lagret sarkofag fra Egypt ga arkeologene ved Universitetet i Sydney bakoversveis. Foto: Universitetet i Sydney / Nicholson-museet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et museum i Australia har oppdaget levningene etter en over 2000 år gammel mumie i en sarkofag som i lang tid har hatt status som tom, skriver BBC.

Det antas at levningene tilhører sarkofagens eier, en antatt egyptisk prestinne kalt Mer-Neith-it-es, og museet jobber for å få dette bekreftet, forteller arkeolog ved Universitetet i Sydney, Jamie Fraser, i et telefonintervju med Dagbladet.

Hieroglyfene på sarkofagen forteller historien om kvinnen den var ment for, forklarer Fraser videre.

- Kista er laget til Mer-Neith-it-es, men mumien er ikke nødvendigvis henne. Vi vet at Mer-Neith-it-es var en tilbeder ved et tempel til solgudinnen Sekhmet (kvinne med løvehode red.anm.), og basert på kista og de vakre hieroglyfene, tror vi at hun var en prestinne fra en rik familie. Sedertreet som sarkofagen er laget av kommer langveis fra, og er shippet helt fra Middelhavet.

Den egyptiske kvinnen stammer fra oldtidas Egypt, nærmere bestemt Det 26. egyptiske dynastiet. Det vil si rundt 600 år før Kristus, opplyser Fraser.

Det er Australias eldste universitetsmusuem, Nicholson-museet, som har gjort funnet. Sarkofagen ble kjøpt på 1850-tallet og donert rundt 1860 av universitetsgrunnleggeren, Sir Charles Nicholson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer