Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I overflodens tid

Shop till you drop - for hvert år må vi danse rundt gullkalven i litt hissigere rytmer.

LØP OG KJØP:  Julehandelen er i full gangi, selv om ikke alle menn er like entusiastiske. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LØP OG KJØP: Julehandelen er i full gangi, selv om ikke alle menn er like entusiastiske. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

En NTB-melding gir meg et grøss. Selv om den egentlig bare er en saklig påminnelse om at ting nærmer seg. Den kvelden som kommer så brått på kjerringa, men enda bråere på mannen.

Nevnte melding går ut på at vi før jula kommer til å legge igjen 53 milliarder kroner i varehandelens mange kassaapparater. Altså vi, de om lag fem millioner innbyggerne i dette landet. Hver og en av oss skal legge igjen 10 350 kroner hver i kassaapparatene. Fra den minste gulpende baby i sele på fars bryst, til den støleste 105-åring i sin rullestol, tilfører vi kassaapparatene vår skjerv, direkte eller indirekte.

Handelsnæringen lever av slikt. Det gir overskudd til eierne, det gir arbeidplasser til mange tusen, det gir gaver og antatt glede hos oss alle. Slutter vi å handle, blir det krise. Sånn har vi stilt oss. Vi må danse rundt gullkalven i litt hissigere rytmer for hvert år.

Da finanskrisa stoppet hjulene, og bankenes blodårer frøs til is, kommanderte daværende finansminister Kristin Halvorsen oss ut i markedet, som hennes parti egentlig ikke er så glad i. «Shop till you drop», var meldingen. I hvert fall noe i den retningen. Vi hadde alle et ansvar for å holde hjulene i gang. Og et friskt forbruk er aldri å forakte i en vekstdrevet økonomi.

Men tar vi menn slikt inn over oss? Vi hater jo som kjent å shoppe. Min siste erfaring i så måte er fra det verdenskjente kjøpesenteret KaDeWe i Berlin, der fire gamle venner valgte å markere 25-årsjubileet for murens fall og markedskreftenes seier over kommunismen. Der kunne vi ha brukt opp vår framtidige pensjon på et blunk. Vi kunne avlastet våre fruer for atskillig planlegging og innkjøp. Vi kunne i god tid før stresset setter inn kjøpt kvalitetsvarer med eksotiske merkelapper og for en gangs skyld vært i forkant, hatt god samvittighet på mikronivå. Men hva gjorde vi? Så lammet av den luksuriøse overflod ble vi at vi bare rakk å smake på 7. etasjes lokale brygg og litt av varene i 6.etasjes champagnebar. For å glemme julen enda en stund. Den kommer jo tidsnok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media