I overkant grotesk fra kioskdronningen

May Grethe Lerum med katastroferoman for ungdom.

UNGDOMSBOK: May Grethe Lerum er kjent for seriesuksessen «Livets døtre». Nå debuterer hun med en svært dramatisk ungdomsroman.
Foto: Ida von Hanno Bast/Dagbladet
UNGDOMSBOK: May Grethe Lerum er kjent for seriesuksessen «Livets døtre». Nå debuterer hun med en svært dramatisk ungdomsroman. Foto: Ida von Hanno Bast/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hva ville skjedd om en gigantisk solstorm lammet all elektrisitet i mange måneder, og la hele den vestlige halvkule i mørke? Det er scenario i May Grethe Lerums «etter katastrofen»-roman. Den er svært dramatisk.  

Lovløst i Fredrikstad Lerum har lagt handlingen til sin hjemby Fredrikstad. Heltinnen er 15 år gamle Maja. Hun er ulykkelig forelsket i populære Andreas. Majas far er død, og hun bor med syke, snille mor og storebroren Thomas. Han er i trøbbel etter storstilt spilling på nett.   Lerum står bak seriesuksessen «Livets døtre», og jeg ville vel fått halve Norge på nakken om jeg kalte «Himmelslør» hennes debut.

Men det går an å si at hun nå debuterer i en helt annen sjanger, og hun sparer ikke på effektene. Boka åpner 23 dager etter katastrofen. Det er lovløse tilstander, kulde, sult og mørke, og en flokk villhunder gyver løs på et lite barn.  

Effektiv forteller Lerum har serieforfatterens effektive fortellerteknikk, men her går det litt for fort i svingene.

De mange dramatiske scenene kommer uten forvarsel, og er i overkant groteske for en ungdomsbok. Som da en ung mor dukker opp med et barnelik i armene. Eller da vi i snapshots følger en psykopat innesperret i en  heis. Det blir mye avføring, blod og gørr, i tillegg til at han også sikler etter Majas unge kropp. Det gjør deler av boka mer ekkel enn egentlig spennende.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.