I pappas bil

- Vi har finere biler, penere klær - og vi røyker ikke rullings.

I ET HJØRNE i kommunegården i Bærum står en sort Nissan S14A.

- Jeg sitter og venter på en kontainer med bildeler fra Japan, sier Harald Scholz (24), mens han trekker Lindebergskjermen ned over ørene.

Et lag av gammel eksos ligger i luften. Her, under Sandvika storsenter, treffes bærumsungdommer for å snakke bil. Harald har med seg kameraten Thomas Osrønningen i bilen.

- Jeg er fulltidsråner fra Bærum. Thomas har ikke egen bil. Thomas har ikke engang lappen. Men hjemme i stua har han tolv modellbiler.

- Jeg har drømmebilen, sier Thomas.

Med et smil under cap\'en viser han fram en liten modell av en Nissan Skyline GTR R34 VS PEC 2.

- Forskjellen på rånere fra Bærum og rånere fra utkanten er at vi liker bilene mer orginale, sier Harald.

- Vi røyker ikke rullings og vi hører ikke på Vikingarna. Og så har vi finere biler og går penere kledd.

Harald fisker opp sin nyeste Sony Ericsson. «KG, kom til KG». Jungeltelegrafen er i gang.

KOMMER ÉN RÅNER, kommer alle. Thomas Gusdal (21) dukker opp i sin Ford Scorpio.

- Jeg var hardbarka snobbegutt før, men nå har jeg funnet min livsstil - snobberåning.

På panseret har han en gummipenis.

- Jeg kjører pimp-stil, forklarer han.

Snart må den sorte lakken vike. Scorpioen skal spraylakkes i leopard. I forsetet sitter en naken dame i plast. Hun heter Magda, eller kanskje Solfrid. Thomas er ikke sikker.

- Politiet pleier å be meg fjerne dama, de mener hun er til sjenanse for andre i trafikken. Men hun har alltid sikkerhetsbelte på. Sikkerhet kommer først, mener Thomas.

NÅ ER DET kaos i kommunegården. Brannalarmen har gått. Ryktene om treffet har nådd helt ned til Mjøndalen, så det er mange biler på plass.

- Rånerne fra Asker kommer hit fordi de ikke har noe sted å være, sier Marius Frostad. Han er bærumsgutt og har det feteste anlegget. Inne i bilen lukter det syrlig av sitron, men ingen wunderbaum er å se.

- Jeg har en neongul duftskillpadde i bilen for å holde unna røyklukt, sier Marius.

Skilpadden er godt gjemt i hanskerommet. Marius synes den er harry.

- Er du på jakt etter wunderbaum, må du til bilene fra Asker. Eller i ku-bilen til Hanne.

Marius tenker seg litt om.

- Hva er man hvis man ikke er litt harry? Vi må leve livet.

BRANNALARMEN uler fortsatt. Politiet har kommet til.

- Vi må stikke til Statoil. Det er der vi henger om sommeren, sier Hanne Marie Hoel.

Det er hun som har kubilen.

- Jeg er egentlig utdannet hudpleier og negldesigner. Jeg har laget en skikkelig harry bil for å få folk til å le. Det er et ironisk prosjekt, forklarer hun.

Hanne har laget kumønster av noen spisebrikker kjøpt i Sverige. Dørene, setene og taket er trukket om i kustoff. Kuhodene på setene er egentlig en barnepose fra Jysk. På panseret har hun ekte Lamborghini klistremerker.

- Det måtte kvinnelig list til for å få tak i de, ler hun.

Rånedachsen Snorre snuser på felgene. Det er på tide å dra til Statoil.

UTENFOR STATOIL parkeres det tett i tett. Politiet henger etter. Stig Erik Bakkerud (20) står og lener seg på sin Nissan Amera.

- Jeg er helt klart en snobberåner, sier han, og drar i skjortekragen som står opp.

Det er pappa sin bil. Han jobber i utlandet. Ved siden av står Thomas Angell Winje (21) og titter ned på gulllissene på skoene sine. Han har en Honda Prelude 2,2 VTEC. Thomas savner den gamle cabrioleten sin. Den med playstation i. Noen ganger kobler bærumsrånerne sammen bilene og låner strøm fra kommunen. Da rigger de opp en ulovlig drive-in kino i kommunegården og ser på bilfilmer.

PÅ BÆRUM-UNGDOMMENES mekaniske verksted står Thomas Frostad og mekker i Gant-skjorte.

- Snobber? Vi er vel bare mer privilegerte her i Bærum.

Thomas har satt BMW\'en sin hjemme. Det er sommerbilen. Han skrur på en Mazda nå. Oljen tørker han bort på skjorta. I døra står John i Marlboro-genser. John er teknisk leder. Han forteller stolt at her kan gutta skru på bilene nesten døgnet rundt.

- Golf og Ford er de mest populære bilene i Bærum. Gutta som skrur her er streite. Ingen rus, ingen sprøyte. Kryss i biltaket.

<B>LUKTFRI: Wunderbaum ser du ikke i bærumsbilene. Når Hanne Marie Hoel (19) har dem i sin Toyota, er det med en «ironisk distanse».
<B>SIKRET PLAST: Politiet ber Thomas Gusdal fjerne den nakene dama. Hun forstyrrer visstnok andre trafikanter. Thomas mener politiet bør være fornøyd med at hun bruker sikkerhetsbelte.
<B>TOYOTA BLIR DU KÅT\'A:</B> Hanne Marie Hoel (19) har kudilla i sin Toyata. - Jeg elsker å få andre trafikanter til å le.
<B>NISSANPATRIOT: Thomas Osrønningen er fulltidsråner. Uten lappen. Drømmebilen en Nissan Skyline GTR R34 VS PEC 2.
<B>KJÆRLIGHET PÅ FIRE HJUL: Kjæresteparet Robert Gjelsvik (23) og Camilla Julie Iversen (17) er egentlig fra Asker. De fikk innpass blant bærums rånerne da de oppgraderte til finere bil. Harald Scholz (24) i baksetet er derimot ekte snobberåner. Her flørter han med Nina Christine Volden.