Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I pappas fotspor

Stephen Kings sønn debuterer med spøkelsesroman.

BOK: En aldrende heavy metalstjerne med sans for det okkulte kjøper et spøkelse på nettauksjon. Det skulle han aldri ha gjort.

«Gode ønsker» er debutromanen til Joe Hill, og bak det berømte gamle fagforeningsledernavnet skjuler det seg en 35 år gammel mann som egentlig heter Joseph Hillstrom King. Behovet for et pseudonym blir tydeligere når man vet at faren hans heter Stephen King, og har skremt vettet av verden i flere tiår. Det er ikke lett å bygge seg opp en egen identitet med King-navnet på slep.

Godt skrevet

Men Joe Hill klarer seg fint på egen hånd, «Gode ønsker» er en svært uhyggelig og godt skrevet bok om en mann som er hjemsøkt, ikke bare av et gjenferd, men også av det svært anstrengte forhold til faren, som nå ligger for døden. De to har ikke møtt hverandre på mer enn tretti år.

Judas Coyne har derimot hatt stor suksess med musikken sin, men nå har han ikke turnert på tre år. Han bor på gården sin, sammen med to schæfere og et gjennomtrekk av damer, som han kaller opp etter delstaten de kommer fra. Akkurat for tida heter damen Georgia, og er så ung at Judas kunne vært faren hennes.

Rock-referanser

Hobbyen til Judas er å samle på morbide og okkulte gjenstander, og når en nettauksjon tilbyr ham et spøkelse - i form av eierens favorittdress - tenker han seg knapt om før han slår til. Men allerede fra det øyeblikket han åpner esken med dressen, forstår han at han har gjort en alvorlig tabbe.

«Gode ønsker» er gjennomsyret av rockreferanser. Hundene til Judas heter Angus, Bon, Jimmy og Robert, bokas originaltittel er «Heart-Shaped Box», en Nirvana-låt, og de fire delene er oppkalt etter rockelåter, blant annet Led Zeppelins «Black Dog» og Nine Inch Nails «Hurt». Denne bokstavelig talt tunge musikalske stemningen er også overført til teksten, «Gode ønsker» er alt annet enn hva tittelen sier, men en nervepirrende konfrontasjon mellom en mann, hans fortid og et hevngjerrig gjenferd.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media