- I perioder har menn med kamera - ja, det har alltid vært menn, sittet utenfor huset der jeg bodde, dag og natt.

Prinsesse Märtha Louise om forholdet til mediene i ny bok.

NY BOK: Prinsesse Märtha Louise og forretningspartner Elisabeth Nordeng gir ut boka «Stemmen eller støyen - om å være tro mot seg selv».
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY BOK: Prinsesse Märtha Louise og forretningspartner Elisabeth Nordeng gir ut boka «Stemmen eller støyen - om å være tro mot seg selv». Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

I dag slipper Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng boka «Stemmen eller støyen - om å være tro mot seg selv», en antologi med spaltene Engleskole-duoen skrev for VG Helg i 2013.

Det er i forordet Märtha skriver om sitt forhold til mediene. Om hvordan hun tidvis har følt seg forfulgt og om hvordan hun har «forholdt seg til pressen som man gjør til en utilregnelig person som gjør livet utrygt».

«I  perioder har menn med kamera - ja, det har alltid vært menn - sittet utenfor huset der jeg bodde, dag og natt », skriver hun.

Hun fikk også det hun oppfattet som «massiv kritikk», som førte til at hun ble redd for å snakke til pressen i tilfelle hun sa noe kontroversielt.

«Alt jeg sa i mediene var nøye planlagt. Intervjuer ble forberedt i detalj. Spørsmål ble gjennomgått på forhånd så jeg kunne være tryggere. Talene ble skrevet av andre. Selv skalv jeg alltid i knærne bak talerstolen. Tenk om jeg sa noe feil! (...) Jeg ble etter hvert livredd for å si noe som kunne sette i gang debatter» står det i boka.

Selv om Märtha ble synligere og synligere i mediene, følte hun seg mer og mer kneblet.

«Til slutt hadde jeg overbevist meg selv om at jeg ikke hadde så mange egne meninger»

Det var Märthas ektemann Ari Behn som foreslo at prinsessen skulle ta over det som lenge hadde vært hans spalte i VG Helg, men det ble makker Elisabeth Nordeng som endte med å overtale henne.

«Dette var vår mulighet til å ta ordet selv», skriver de i boka.

«I stedet for å få uttalelsene våre tatt ut av kontekst og forvrengt i mediene, kunne vi nå snakke direkte til publikum uten journalistene som filter».