I Piratens rike

Det er et mysterium at en av de store svenske historie- fortellerne er nærmest ukjent i Norge, mener Arve Solstad. Han har gått i fotsporene til FRITIOF NILSSON PIRATEN .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÕSTERLEN (Dagbladet): Jeg har lenge båret på en liten dagdrøm: å besøke gravstedet til en av Sveriges store fortellere. Men stedet ligger avsides til. Kunstneren gjorde sin entré i 1932 med disse åpningsordene i sin første bok:

«Min vagga vaggade i Tosterup i Färs härad av Malmöhus län. Min fader var stins i Tosterup. Mina föräldrar var goda och ömma. Jag var en vanartig son.» Enklere kan det vel ikke sies. Ingen unødige refleksjoner, ingen miljøbeskrivelse, ikke hakk i stilen.

VI KOM NORDFRA, fra landskapene Småland og Blekinge. Foran oss ligger den sørøstlige delen av Skånes kystlandskap, kjent som Vsterlen. Navnet er mykt og enkelt som bygdene selv, med gamle, hvite gårder på slettelandet. Små åsrygger, hvor noen få store, gamle eiketrær hvisker sommeren mot deg. Plutselig kan vi se den vakre Ravlunda kirke på en bakketopp, hvor den lyser som et eget landemerke og forteller at vi er kommet til første målet for reisen.

Få ting kan være mer spennende og opplysende enn en gammel kirkegård. Her ligger godseiere, sjømenn, bønder og soldater om hverandre. For Vårherre ble de endelig like. Men noe kart som kan veilede deg, finnes ikke. Jeg hadde tur, om man får bruke et slikt uttrykk om en kirkegårdsvandring. Plutselig står jeg med begge beina plantet på en gravplate som forsommerens første gress er i ferd med å skjule. Men ennå kan man lese gravskriften:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer