I platehyllene til en legende

John Peel var en av pop- og rockhistoriens viktigste musikkformidlere. Nå kan du bla i platesamlingen hans.

HYLLEHYLLEST: Platesamlingen til radiolegenden John Peel, her fotografert i 1991, er et kulturhistorisk monument. Nå legges den ut på nett. Foto: Alastair Indge/Photoshot/Getty Images
HYLLEHYLLEST: Platesamlingen til radiolegenden John Peel, her fotografert i 1991, er et kulturhistorisk monument. Nå legges den ut på nett. Foto: Alastair Indge/Photoshot/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En platesamling kan si atskillig om et menneske. Ikke minst når mennesket det er snakk om var en av vår tids viktigste musikkformidlere, og samlingen består av mer enn 70.000 plater. Den tilhørte DJen, programlederen og produsenten John Peel, en av pop- og rockhistoriens mest utholdende og innflytelsesrike ambassadør for ny og grensesprengende musikk.

PEEL JOBBET i BBCs radio 1 fra 1967 til han døde av et hjerteinfarkt i 2004, etter nesten 40 år som undergrunnens, avantgardens og kvalitetsmusikkens kompromissløse talsmann.

Han introduserte britene for prog og psykdelia, var blant de første til å spille dub, punk og new wave, og bragte sjangre som hardcore, hip hop, house, qawaali, soukous, ambient electronica, death metal og grindcore til et bredere publikum.

Lista over vesentlige artister og band som kom til overflaten gjennom konsertopptak i en av hans legendariske sessions fra BBC-studioet i Maida Vale, er lang som et vondt år.

PEEL KUNNE IKKE tenkt seg et annet liv. «Du får gratis plater, du får betalt for å spille dem på radio ...  for meg er det nesten det perfekte liv», oppsummerte han da han mottok sin OBE, den britiske imperieordenen, i 1998.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer