Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Opptøyer etter flytting av USAs ambassade til Jerusalem:

I praksis har en ny intifada begynt

En tragedie uten ende.

SAMMENSTØT: Voldsomme uroligheter på dagen for flytting av USAs ambassade. Foto: NTB Scanpix
SAMMENSTØT: Voldsomme uroligheter på dagen for flytting av USAs ambassade. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Bare timer før åpningen av USAs nye ambassade i Jerusalem, begynte meldingene om drepte og sårede å strømme inn. Tusenvis av palestinere på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot Israels okkupasjon og USAs beslutning om å flytte ambassaden til Jerusalem. I går ble minst 37 palestinere skutt og drept, og flere hundre er såret. Også inne i Jerusalem var det demonstrasjoner og uroligheter. Alle de dystre spådommene om Donald Trumps beslutning om å flytte ambassaden fra Tel Avis til Jerusalem, er i ferd med å bli bekreftet. I praksis har en ny intifada begynt, og ingen kan i dag si hva den vil lede til.

DIREKTE: Det ventes store protester når USA åpner ambassade i Jerusalem. Både israelere og palestinere ser på byen som sin hovedstad. Video: AP Vis mer

USA, Trump og Israels politiske ledere må bære hovedansvaret for at konfliktene i Midtøsten nå går inn i en fase preget av palestinsk desperasjon, opptrappet vold og krigsfare. Det hører med i bildet at lederen for terrororganisasjonen Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, har oppfordret til Hellig krig mot USA og minnet om at «Tel-Aviv er også et land med muslimer.» Alle Midtøsten-pessimister har fått sin grunnholdning bekreftet: Tragedien vil ingen ende ta.

Det manglet ikke på advarsler da president Trump kunngjorde at han ville flytte ambassaden og slik anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Arabiske og muslimske land protesterte, men også USAs nærmeste allierte i den vestlige verden advarte mot et slikt trekk. Ved ensidig å tre ut av atomavtalen med Iran, har Trump ytterligere understreket at han legger liten vekt på forholdet til USAs tradisjonelle allierte. Presidenten fører en kurs der USA stadig blir mer politisk isolert, samtidig som krigsfaren øker. Hvis dette vedvarer vil Europa måtte revurdere sitt forhold og sine allianser til USA. Vennskap og tett samarbeid har ingen mening for den som ikke blir lyttet til.

SEREMONI: President Donald Trump deltok ikke på åpningsseremonien av USAs ambassade i Jerusalem den 14. mai, men hadde spilt inn en videobeskjed. Det er ventet at uro vil oppstå i forbindelse med den omstridte åpningen. Video: AP Vis mer

Den mest umiddelbare politiske effekten av blodbadet i Jerusalem er at alle muligheter for en fredsavtale mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene er begravd. De palestinske lederne sier USA etter dette ikke lenger kan være en partner i fredssamtaler. Nå vil pessimistene hevde at noen fredsavtale eller tostatsløsning likevel ikke er mulig. Problemet er at alternativene uten unntak er eksplosive. Uten en robust fredsavtale får Israel aldri noen varig sikkerhet for sitt land og folk. Trengt sammen i Gaza og undertrykt på Vestbredden, vil palestinerne aldri gi opp sin kamp for selvstendighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media