Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I presseetisk grenseland

Gjelder presseetiske regler for journalisters egne hjemmesider? Ekspertene er usikre.

PFU-leder Odd Isungset vet ikke om Pressens Faglige Utvalg vil behandle Pedersens dronninguttalelser om noen klager dem inn.

-  Saken er i grenseland. Som grunnregel behandler vi publikasjoner som er beregnet på et åpent publikum, der utgiver og som regel også selve publikasjonen er medlem av en presseorganisasjon. Så enkelt som det nå er blitt å utgi egne publikasjoner, kommer vi til å stå overfor stadig nye utfordringer, sier Isungset.

Tidligere dømt

Tidligere har PFU dømt aviser for innlegg lesere har skrevet på forskjellige nettfora innenfor nettavisenes områder. Jostein Pedersen er medlem av Norsk Journalistlag, men hans hjemmeside er ikke registrert i noe presseforbund. Den er frittstående og privateid, og ligger utenfor NRKs nettområde. Dessuten er den skrevet i England.

Isungset vil ikke si om PFU ville dømt Pedersen for brudd på god presseskikk.

-  Slottet har ikke for vane å klage. Men jeg uttaler meg av prinsipp ikke om saker som utvalget eventuelt kan behandle i framtida, sier Isungset.

Felles grenser

-  Dette er i beste fall smakløst og i verste fall i strid med Vær varsom-plakatens regel 4.1, en av grunnreglene: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon», sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

-  Pedersen er kjent for sin subjektive stil. Står han derfor friere enn andre?

-  Velsignet være enhver journalist som står for sine meninger og har sine meningers mot. Men de samme reglene gjelder for all journalistikk. Grensen går snarere mellom journalistikk og litteratur enn mellom den ene og den andre journalisten, sier Kokkvold.

Advokat Kyrre Eggen, ekspert på ytringsfrihet, tviler på at påstandene kan sees som injurierende. Forutsetningen for injurierer er at påstandene krenker omdømmet.

-  Så vanlig som plastiske operasjoner er blitt, er det tvilsomt om det er krenkende å si at noen er blitt operert. Hvis dette er usant, er det lettere straffbart enn om det er sant. Vi snakker om en dronning, som skal være et forbilde. Om hun har hatt plastiske operasjoner er det legitimt å offentliggjøre det, sier Eggen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media