Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I realiteten forsøker Trump å spille mannskortet

Republikanerne må tiltrekke seg flere kvinnelige velgere for å ha sjans i presidentvalget. Å satse på en kandidat som skryter offentlig av egen penisstørrelse er neppe den smarteste veien å gå.

IKKE ATTRAKTIV: Kvinnelige velgere strømmer ikke til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
IKKE ATTRAKTIV: Kvinnelige velgere strømmer ikke til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: REUTERS/Carlo Allegri Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etter Mitt Romneys valgnederlag mot den demokratiske presidenten Barack Obama i 2012 nedsatte det republikanske partiet en havarikommisjon som kom med en knusende konklusjon: Partiet framsto som en gruppe skremmende, trangsynte, virkelighetsfjerne og stive, gamle menn. For å overleve var løsningen soleklar. De måtte appellere langt breiere og tiltrekke seg minoritetsgrupper og ikke minst kvinnelige velgere. 

Så kom kjendisrikingen og eiendomsmagnaten Donald Trump trampende inn i manesjen. Flyvende på en bølge av sinne, hat og frykt blant i hovedsak hvite, mannlige velgere er han i ferd med å vinne partiet. Samtidig sørger han effektivt for å knuse en rekke av de skjøre initiativene fra andre republikanere de siste fire åra på å bedre forholdet både til minoritetsgrupper og kvinner. 

Selv om han gang på gang understreker hvor høyt han elsker og respekterer kvinner, og at de elsker ham, stemmer det ikke. 
Trump har historisk dårlig oppslutning blant kvinner. I en meningsmåling utført for NBC og Wall Street Journal sier nesten halvparten av kvinnelige velgere i de republikanske primærvalgene at de overhodet ikke kan se for seg å stemme på Trump. Bare 30 prosent sier dette om motkandidatene hans Ted Cruz og John Kasich. Valgdagsmålinger viser også at Trumps koalisjon lener seg tungt på mannlige velgere. I gjennomsnitt gjør han det fem til ti prosentpoeng bedre blant menn enn kvinner. Dette er dessuten velgere som allerede i utgangspunktet er konservative republikanere. I kampen om mer moderate sentrumsvelgere i høstens valg mot demokratene, vil det trolig se mye verre ut. 

I årevis har Trump kommet med ufine og kjønnsdiskriminerende uttalelser om kvinner. Gjennom valgkampen har han vist igjen og igjen hvor enestående mannssjåvinistisk det er mulig å være. Trump har insinuert at den profilerte Fox News-journalisten Megyn Kelly menstruerte da hun stilte ham kritiske spørsmål i et intervju. Han har påstått at ingen vil stemme på den daværende presidentkandidaten og nåværende visepresidentkandidaten Carly Fiorina på grunn av ansiktet hennes. Han har truet med å «avsløre hemmeligheter» om kona til sin motkandidat Ted Cruz. Han sendte også ut et svært lite flatterende bilde av henne ved siden av et elegant bilde av sin egen modellkone Melania. Han sa først at kvinner som tar abort bør straffes før han seinere snudde. Han forsvarte valgkampsjefen sin etter at han fysisk holdt fast en kvinnelig journalist. Dette er bare noen i en nærmest endeløs rekke med eksempler. 

Etter at Trump i praksis nesten sikret seg den republikanske nominasjonen forrige uke, anklaget han den mest sannsynlige demokratiske presidentkandidaten, Hillary Clinton for å spille «kvinnekortet». Han hevder at Clinton «ikke hadde fått mer enn fem prosent av stemmene» dersom hun var en mann. Det så ut til å få kona til støttespilleren Chris Christie, som sto på scenen bak Trump, til å himle med øynene. I realiteten forsøker Trump å spille mannskortet. Han er neppe dummere enn at han skjønner at hans forsøk på å framstå som en alfahann, skryte av størrelsen på egen penis i en TV-sendt debatt og snakke nedsettende om kvinner for lengst har skjøvet et enormt antall kvinnelige velgere bort for godt. I stedet framstår det nå som om han forsøker å spille enda hardere på en frykt blant mange hvite menn, som føler at deres posisjon i samfunnet er truet. 

Clinton har selv tydelig forandret stil siden hun tapte den bitre nominasjonskampen mot Barack Obama i 2008. Den gangen ble Obama og hans støttespillere anklaget for å bruke kjønnsdiskriminerende hersketeknikker mot henne. Selv tonet hun samtidig ned kvinneligheten og forsøkte å framstå som en relativt tradisjonell kandidat med vekt på egenskaper som ofte knyttes til mannlige politikere. I år er det annereledes. Hun snakker ofte om hvor viktige og annerledes perspektiver hun har sammenliknet med menn, og hun prater høyt og mye om sine roller som mor og bestemor. «Dersom det å kjempe for helsetjenester for kvinner, betalt foreldrepermisjon og likelønn er å spille kvinnekortet, så spiller jeg gjerne», svarte Clinton på Trumps anklager.

Trump kan kanskje lykkes med å bygge et slags macho korthus på sine hvite, mannlige tilhengeres frykt og hat. Imidlertid vil han neppe ha gode nok kort på den lille hånda si til å vinne selve valget i november. Det vil nemlig kreve at han og republikanerne klarer å tiltrekke seg amerikanske kvinner. Akkurat nå framstår det som et umulig korttriks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!