Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Politikk

I retorikkens tidsalder

Før i tida kjøpte vi avlatsbrev for å betale for våre synder, nå heter det klimakvoter.

i REGNSKOGEN: Vi kan forurense så mye vi vil her i Norge så lenge vi kjøper klimakvoter i Regnskogen, skriver artikkelforfatteren. Her er statsminister Erna Solberg på et avskoget område i regnskogen på Sumatra, Indonesia. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix 
i REGNSKOGEN: Vi kan forurense så mye vi vil her i Norge så lenge vi kjøper klimakvoter i Regnskogen, skriver artikkelforfatteren. Her er statsminister Erna Solberg på et avskoget område i regnskogen på Sumatra, Indonesia. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger
Tore Bakkejord
Tore Bakkejord Vis mer

Før i tida var det noe som het saksordfører. I politikken. I dag er det ikke slik. Nå har politikerne uniformert språket sitt. Ingen kan legge fram noe uten å ha med kjerneordene.

De viktigste er bærekraftig, kortreist, regnskogen, grønt skifte, reform, integrering, togradersmålet, toprosentkravet. Og den forrige regjeringa.

På Stortinget har politikerne skaffet seg bærekraftige lønnsavtaler, og de aller fleste er kortreiste. Det finnes en og annen som må hentes med fly fra grisgrendte strøk, men det er ikke noe problem.

Det er nemlig viktig at vi flyr mye, for da bevarer vi Regnskogen. Derfor kan vi sende en komité på 70–80 stykker til Kina eller Alaska med jevne mellomrom. Med god samvittighet. For vi kan forurense så mye vi vil her i Norge. Så lenge vi kjøper klimakvoter i Regnskogen.

Før i tida kjøpte vi avlatsbrev for å betale for våre synder, nå heter det klimakvoter. Litt problematisk er det for oss vanlige, at vi må bytte bil fire-fem ganger i året. For uten eksperter, varierer det veldig hva slags drivstoff som er mest miljøvennlig. Det koster flesk å ha den bilen som er grønnest. Til enhver tid.

I regjeringa er de ikke bærekraftige, bare kraftige. Og de er ikke så kortreiste som de er korttenkte. Selveste Riksrevisjonen må fortelle statsministeren hva som egentlig skjer i landet. I kontroll- og konstitusjonskomiteen – hvor lederen gleder seg over å grille statsministeren. Før hennes blå lakeier stiller de spørsmålene hvor hun kan svare med hele skrytelista si.

Snakk om forutsigbart teater! Oslo Nye?

Har du hørt om en politiker som innrømmer egne feil? Helt bortkasta med en slik høring, hvor du kan bruke retorikken til å slippe unna.

Statsministerens smil, da hun var ferdig, minnet veldig om uttrykket til Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser for ei stund siden!

Det er mange som har skylda når en reform skal vedtas. Pensjonsreformen sikrer at pensjonister får 0,75 prosent lavere lønnsøkning enn andre. Skulle likt å vite hvem av dem som rakk opp handa i Stortinget den dagen som vet hva kompensasjonsgraden er?

Politireformen fjerner politifolk fra distriktene og kommunereformen overlater oppgaver fra stat til kommune.

Barnehageforliket sørger for at det blir store overskudd til de private eierne.

Nordområdesatsing går ut på å legge ned flybaser og vaktstasjoner på Andøya og i Finnmark, mens fattigdomsbekjempelse går ut på å ta de svake og de fattige. Regjeringa sammenlikner seg med den forrige når det kommer til arbeidsløshet og sykehuskøer. Hvis du ikke scorer bedre enn den forrige regjeringa, kan du bare endre kriteriene.

Vi har hørt at Nav bare opplyser om en del av arbeidsledigheten, og vi har sett at reglene for sykehuskø er endret.

Nå står du ikke i kø lenger når du har fått beskjed om at du står i kø. Har du prøvd å ringe Norwegian eller Canal Digital?

Etter noen minutter med dårlig musikk, får du kanskje vite hvilket nummer du har i køen. Da står du faktisk ikke i kø lenger.

Dersom reglene for sykehuskø var gjeldende der også.

Ingen reformer kan vedtas uten flertall. Det betyr at vi har et storting som er svært unisont. De gjemmer seg i flokk bak felles vedtak. Med liten bekymring for konsekvensene.

Skal du gi din støtte til de fattige eller de rike til høsten?