Coronaviruset:

I Russland er tallene mystisk lave

Russland fornekter seg ikke. For også i coronaens tid er det noe mystisk over giganten i øst. Unndrar landet seg pestens herjinger, eller kommer den med voldsom kraft? Spør Morten Strand.

TRO I CORONAENS TID: Påskemesse i Kazan-katedralen i Stavropol. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
TRO I CORONAENS TID: Påskemesse i Kazan-katedralen i Stavropol. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da den russiske og ortodokse påskefeiringa ble avsluttet i går var det offisielt bare nesten 43 000 som var smittet, og 361 som var døde, av coronaviruset. Det er mystisk få hvis man sammenlikner disse tallene med andre urovekkende opplysninger, men mer om det seinere. For samtidig med coronaens herjinger hadde troende så vel som ikke-troende i går gratulert hverandre med det største av alle mysterier, under helgas påskefeiring, som i år var ei uke etter den norske. Også jeg fikk hilsener med den dypest sett foruroligende beskjeden: «Kristus er oppstanden». Og også jeg svarte med det ytterst foruroligende svaret, slik jeg – kulturelt integrert som jeg er – gjør hvert år: «Han er i sannhet oppstanden».

Ekstra foruroligende i år fordi påskens mystikk var forsterket av coronaens mystikk. For hvorfor er ikke corona-katastrofen et for lengst etablert faktum i Russland? Tegnene har vært mange, her er noen eksempler: I slutten av mars kom en guttunge hjem fra London til byen Uljanovsk ved elva Volga. Guttungen, som tilhører byens elite, var i London for å studere, og ble kalt hjem i coronaens tid av sin mektige far. Men da guttungen var vel hjemme var han ikke frisk. Derfor tok faren, som med sin posisjon er døråpner for hva som helst, hvor-som-helst, i byen som er litt mindre enn Oslo, med seg guttungen til byens største sykehus, for å teste ham for viruset. Der var det ikke test-utstyr, så faren tok med seg guttungen til et annet sykehus, der det heller ikke var test-utstyr, og så til enda flere sykehus, før guttungen til slutt fikk sin diagnose.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer