Coronaviruset:

I Russland er tallene mystisk lave

Russland fornekter seg ikke. For også i coronaens tid er det noe mystisk over giganten i øst. Unndrar landet seg pestens herjinger, eller kommer den med voldsom kraft? Spør Morten Strand.

TRO I CORONAENS TID: Påskemesse i Kazan-katedralen i Stavropol. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
TRO I CORONAENS TID: Påskemesse i Kazan-katedralen i Stavropol. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den russiske og ortodokse påskefeiringa ble avsluttet i går var det offisielt bare nesten 43 000 som var smittet, og 361 som var døde, av coronaviruset. Det er mystisk få hvis man sammenlikner disse tallene med andre urovekkende opplysninger, men mer om det seinere. For samtidig med coronaens herjinger hadde troende så vel som ikke-troende i går gratulert hverandre med det største av alle mysterier, under helgas påskefeiring, som i år var ei uke etter den norske. Også jeg fikk hilsener med den dypest sett foruroligende beskjeden: «Kristus er oppstanden». Og også jeg svarte med det ytterst foruroligende svaret, slik jeg – kulturelt integrert som jeg er – gjør hvert år: «Han er i sannhet oppstanden».

MOSKVA: Denne uka besøkte Russlands president Vladmir Putin coronapasienter i Moskva. Der ble han advart av sjefslegen. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Ekstra foruroligende i år fordi påskens mystikk var forsterket av coronaens mystikk. For hvorfor er ikke corona-katastrofen et for lengst etablert faktum i Russland? Tegnene har vært mange, her er noen eksempler: I slutten av mars kom en guttunge hjem fra London til byen Uljanovsk ved elva Volga. Guttungen, som tilhører byens elite, var i London for å studere, og ble kalt hjem i coronaens tid av sin mektige far. Men da guttungen var vel hjemme var han ikke frisk. Derfor tok faren, som med sin posisjon er døråpner for hva som helst, hvor-som-helst, i byen som er litt mindre enn Oslo, med seg guttungen til byens største sykehus, for å teste ham for viruset. Der var det ikke test-utstyr, så faren tok med seg guttungen til et annet sykehus, der det heller ikke var test-utstyr, og så til enda flere sykehus, før guttungen til slutt fikk sin diagnose.

Han testet positivt. Men da hadde guttungen vært byen rundt på flere sykehus, og muligens smittet en rekke helsearbeidere, og andre. For historien forteller noe om pestens smitteveier i det moderne Russland. Det handler om blant annet makt og korrupsjon. For guttungen er et bilde på hvordan smitten følger maktas og pengenes vei. Fordi maktstrukturene er sånn at guttungens far kan ture fram som han vil. Uten hensyn til andre. Slik makta ter seg over store deler av verden.

Et annet eksempel på mystikken rundt virusets spredning er fra Sibir. Kina har offisielt fått kontroll over viruset. Det er praktisk talt ingen innenlandsk spredning lenger. Men smitten importeres, og de siste to ukene har det vært rundt 100 hver dag som har tatt med seg smitten fra utlandet, de fleste fra Russland. Søndag for ei uke siden landet det et fly i Shanghai, med kinesere fra Øst-Sibir, der det normalt bor mange kineserne, som blant annet styrer mye av den lokale økonomien. Blant de hjemkomne fra Sibir var 51 av menneskene på flighten smittet av viruset. Og hva forteller det om smitten i Sibir, der veldig få er testet fordi det er altfor lite test-utstyr i et underfinansiert helsevesen?

Russland gikk i dvale etter at president Vladimir Putin stengte landet for tre uker siden, til tross for at det da var veldig få som offisielt var smittet. Alle er beordret å ta ferie, som for de alle fleste er ulønnet. Folk er fanget i sine ofte små leiligheter, og som så mange steder i verden får folk bare gå ut for å handle mat og medisiner. De som har hytte oppfordres til å dra dit. Tenk det!

En trøst for noen er det kanskje at Putin i sin påskehilsen til folket forsikret om at landet har de økonomiske og vitenskapelige ressursene til å håndtere krisa, og han lovte til slutt at alt vil bli bra, med Guds hjelp, la han for sikkerhets skyld til. Men til tross for den rigorøse nedstengningen så fortsetter viruset å spre seg, sist døgn var det mer enn 6000 nye tilfeller, og Moskva har opplevd timelange køer av sykebiler med corona-syke som ikke får lastet av sine syke ved sykehusene. Hvor store var mørketallene før nedstengningen begynte? Kun 361 døde? Tall-mysteriet er av en slik dimensjon at man kan trekke fram Winston Churchills berømte ord om Russland, fra en radiotale på BBC fra 1939, om at Russland er «en gåte, pakket inn i et mysterium, omgitt av en myte».

Og mens Putin trøster folket i anledning det store mysteriet, så melder spørsmålet seg om hvem som skal trøste ham. For fra blant annet USA så vet vi at viruset for lengst har blitt politisk. Putin har avlyst vårens store propaganda-show, feiringen av at det er 75 år siden seieren over Hitler-Tyskland. Og folkeavstemningen om den nye grunnloven, som gir Putin rett til igjen å stille som presidentkandidat i 2024, er utsatt.

For Putin er dette dårlig nytt. Både 75-års feiringen og folkeavstemningen skulle gitt Putin legitimitet. I stedet så må han – selv om han har vært påfallende lite synlig i denne krisa – administrere virusets herjinger. Hvis mystikken som omgir viruset i Russland forsvinner, og tallenes tale blir brutale, er det dårlig nytt for Putin.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer