Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I samme romskip

Nobelprisvinneren Martinsons diktsyklus om romskipet «Aniara» som multimediaoppsetning. Til musikk av Bugge Wesseltoft og Chillinuts.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koreografen Lise Eger har valgt det store format til sin avskjedsforestilling, og ære være henne for det. Hennes danseriske iscenesettelse av Harry Martinsons diktsyklus om romskipet «Aniara» er en opplevelsesrik seilas.

Menneskene er på flukt fra en katastroferammet jord. Lengselen etter et alternativ blir skjebnesvanger, for på vei mot Mars kolliderer romskipet med en asteroide og kommer i drift. Om bord i romskipet er alle prisgitt hverandre, alle i samme båt. Den unge sjømannen Harry Martinson kalte sin debutsamling «Spökskepp» (1929).

Romskipet «Aniara» er på sitt vis et framtidas spøkelsesskip som fanges inn av vår tids katastrofefantasi. Denne nye sceneversjonen er på det beste både uhyggelig aktuell og dypt betagende.

Stoffet har engasjert Lise Eger lenge. I 1990 kom hennes danseverk om «Aniara».

På Black Box nå har hun bygd opp en romferd, hvor dikt, film, sang, dans og spill glir over i hverandre, kaster skygger over eller belyser det enkelte menneske. Det gjør hun med klart overblikk og stor nennsomhet.

Noen partier glir riktignok likegyldig over scenen, men som helhet gir regi, musikk, video (Åslaug Krokann Berg) og scenografi (Bjørn Thoe Andersen) et mektig inntrykk.

Viktigst er likevel at menneskene om bord framstilles med intensitet og klarhet enten de synger, danser eller gir oss Martinsons poesi.

Sterkt tilstedeværende er ikke minst sangerne Freddy Dahl, som et hest, mørkt tyngdepunkt, og Elisabeth Lindland, med lys i stemmen. Danserne Erik Rulin, Hanne Dieserud, Kristoffer Jahre Torgersen, Pia Holden, Lene Stenseth og vakre Loan TP Hoang kunne kanskje fått flere utfoldelsesmuligheter, men hver og en av dem gjør maksimalt ut av enhver situasjon, og sammen er de underveis i samme båt.

Hele Norges coronakart