I samtale med

Intervju blir for simpelt. Heldigvis har vi «samtaler» og «møter».

«MØTE»: Gi dem to mikrofoner og et podium. Bono og Jonas Gahr Støre er det perfekte «møtet».  Foto: Lars Eivind Bones
«MØTE»: Gi dem to mikrofoner og et podium. Bono og Jonas Gahr Støre er det perfekte «møtet». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På et eller annet tidspunkt var det noen, et sted der ute i det store, mangslugne kultur-Norge som kom opp med den geniale ideen. Antakelig hadde vedkommende forsøkt - febrilsk - å få en eller annen forfatter, musiker eller kulturpersonlighet til å stille til et intervju. Etter avslag på avslag kom de forløsende ordene: «Nei, dette skal ikke være et intervju det skal være en samtale

En «samtale» er som alle skjønner en eufemisme - en skjønnmalende omskriving. Hensikten er en av to - gjerne begge: Det opphøyer selve intervjuet, og får det til å virke mer viktig. Det opphøyer også intervjueren, som dermed ikke lenger er vanlig intervjuer - men likestilt samtalepartner. Når samtalen er mellom to særlig aktverdige personer, kan den også kvalifisere til det enda flottere «møtet».

Jeg vet ikke hvem som lar seg lure av dette. De som er såpass høyt oppe i hierarkiet at de er innenfor samtale-kategorien er antakelig oppmerksomme på løgnen, men godt fornøyd med tingenes tilstand. Det gjelder nok også kulturinteresserte som har ambisjoner om å bli en samtalepartner - eller som på en eller annen måte sterkt assosierer seg med, og lar seg tiltale av, alt det dette begrepet utstråler. Det lille bordet som står mellom stolene de to samtalepartnerne sitter i. Vannet i stettglassene. Munterheten. Den bitende replikken, latteren etterpå. For andre gir kanskje selve ordet «samtale» en så sterk avsmak at de holder seg unna. Det er jo noe utpreget usympatisk ved å gjøre seg litt finere for å markere avstand til noe annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer