«I sengen den natten er hun livløs»

Krimforfatter Eystein Hanssen skriver dikt for aller første gang.

MARILYN MONROE: Eystein Hanssen har latt seg inspirere av en kjent skikkelse i sin poesidebut. Foto: SCANPIX Sverige
MARILYN MONROE: Eystein Hanssen har latt seg inspirere av en kjent skikkelse i sin poesidebut. Foto: SCANPIX SverigeVis mer

(Dagbladet): - Dette er diktdebuten min! Da jeg sa ja til å være med, ante jeg ikke hva det innebar. Nå som jeg har gjort det, synes jeg faktisk det var ganske gøy. Det er en veldig god øvelse for en forfatter, sier Eystein Hanssen, etter å ha tatt Dagbladets utfordring om å delta i vår uhøytidelige dikt-stafett.

Vi har bedt fire norske krimforfattere om å prøve seg på en uvant sjanger: Krimpoesi!

KRIMDIKT: Dagbladet utfordret Eystein Hanssen til å skrive dikt for første gang. Foto: NYEBILDER.NO
KRIMDIKT: Dagbladet utfordret Eystein Hanssen til å skrive dikt for første gang. Foto: NYEBILDER.NO Vis mer

Chris Tvedt var først ut på torsdag, og i går var det Gert Nygårdshaugs tur. I dag avslutter vi dobbelt opp, med dikt av både Eystein Hanssen og Ulrik Imtiaz Rolfsen (se egen sak).

Respekt for poeter
- Jeg har kommet til at jeg har stor respekt for poeter. Dette er et helt annet format å jobbe i. Når jeg skriver historier, har jeg i utgangspunktet ubegrenset plass. Her er det helt andre krav til rytme. Jeg har også forsøkt å få det til å rime. Jeg håper det framgår av diktet, sier han.

I diktet har han valgt å ta utgangspunkt i en historisk hendelse, framfor en oppdiktet krimgåte.

- Jeg funderte litt på det i noen dager, og kom til at jeg hadde lyst til å gjøre noe på en uløst gåte. Dødsfallet til Marilyn Monroe er jo noe som mange vil kjenne igjen. Det er godt mulig at alt for lengst er oppklart og oppgjort, men det er en myte som lever videre, og jeg syntes det var interessant å bruke den som utgangspunkt, sier han.

Nyttig
- Gav diktdebuten mersmak?

- Ja, det gjorde egentlig det. Men nå driver jeg og skriver ferdig en bok, så det går nok litt tid før jeg får gjort mer lyrikk. Dagbladet skal uansett ha stor ros for å sparke i gang noe slikt. Jeg tror alle har godt av å skjele til andre ting enn det man driver med. Jeg kan godt tenke meg at de romanforfatterne som også skriver dikt, har stor nytte av det, sier han.