Hans-Erik Dyvik Husby er død

- I sjokk

Hans-Erik Dyvik Husby delte scene med en rekke profilerte artister og skuespillere.

- ET TAP: Artist, skuespiller og vokalist Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent som Hank von Helvete, er bekreftet død fredag kveld. Video: Ivan Larsson/ Dagbladet TV. Reportere: Sigrid Hvidsten og Ivan Larsson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man er jo bare i sjokk. Det er bare så utrolig for tidlig. 49 år. Jeg trodde ikke det var sant, da jeg fikk meldinga, sier artist Jenny Jenssen (57) til Dagbladet.

Fredag kveld kom nyheten om at Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent under artistnavnet «Hank von Helvete», er død. Han ble 49 år gammel.

Jenssen ble kjent med Dyvik Husby en stund etter karrieren i bandet Turbonegro, hvor han var vokalist fra 1993 til 2010. De to samarbeidet blant på sceneshowet «Cornelis och damerna», og albumet med samme navn.

- Å jobbe i studio med ham var fantastisk. Han var så lugn, og så trygg. Han var en bauta på scenen, det var så trygt å stå på scenen med han. Du visste at du kunne stole 110 prosent på ham. Om du selv skulle glippe, var han der for å løfte deg opp.

- En mentor

Jenssen omtaler dødsfallet som «usigelig trist og så altfor tidlig», og forteller at de to hadde «gode og kloke samtaler».

- Jeg savner ham allerede. Jeg er så ydmyk og glad for at jeg fikk jobbe med ham, og at jeg fikk bli kjent med ham. Jeg har bare gode minner av ham.

Dyvik Husby lærte henne mye, forteller hun.

- Ble en mentor for meg både i livet og musikalsk. Gjennom sitt korte liv hadde han tilegnet seg visdom og erfaring som vi andre bare kan drømme om. På godt og vondt, sier hun, og fortsetter:

- Vi lo ofte sammen av at jeg absolutt ikke hadde noe forhold til Turbonegro, «Hank von Hell» eller deres rockemusikk. Det var menneske Hans-Erik og hans dyktige roller i musikal, skuespill, filmer, tolkninger av Vreeswijk og Cash som fascinerte meg.

Marion Ravn har tidligere jobbet sammen med Hans-Erik som idoldommere.

- Jeg ble bare veldig, veldig lei meg da jeg så det, sier Marion Ravn om tapet av den tidligere kollegaen.

- Han var en fantastisk fin fyr og vi koste oss veldig når vi jobbet som idoldommere. Jeg har også kjent ham i mange år før det, da jeg var yngre og han var i Turboneger, så jeg er veldig lei meg for det, sier Ravn til Dagbladet.

- Tydelig person

- Sist jeg møtte ham var for tre eller fire dager siden, sier skuespiller Frank Kjosås til Dagbladet.

Han møtte først «Hank» under oppsetningen av Andrew Lloyd Webber-musikalen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret i 2009 – hvor Dyvik Husby gestaltet hovedrollen, Jesus Kristus, mens Kjosås spilte disippelen Judas.

- Alle minner fra det halve året før vi begynte prøvene stakk seg plutselig fram som ekstremt tydelige og sterke. For han var en veldig tydelig person, både i kunsten og i livet. Jeg ble rett og slett skikkelig lei meg.

Dyvik Husby var kompromissløs og dedikert, både som menneske og artist, framholder den tidligere kollegaen.

- Han ga jernet, uavhengig av dagsform. Man merket forskjell på ham og en del rutinerte sangere, som tenker at de skal holde ut i hundre forestillinger. Det dreit han i. Han kjørte hver forestilling som om den var den siste. Det var egentlig god lærdom. Han var helt om dagen, og helt om natta.

- En frelse

Én episode husker han spesielt godt.

- Man er alltid så seriøs i teaterbransjen. Før en forestilling sto alle skuespillerne samlet i en ring. «Nå kjører vi på, nå skal vi levere.» Bla, bla, bla. Og så smeller det plutselig fra Hans-Erik: «Ja, og så gir vi fullstendig faen, ikke sant?»

Så brøt han ut i rå latter, forteller Kjosås.

- Og vi tenkte: Ja, det stemmer. Det er sånn det skal være. Man skal være klar, og så skal man gi fullstendig faen. Det var så utrolig givende.

I tillegg var den tidligere kollegaen en enestående sanger, mener han.

- I starten øvde vi bare med piano. Da var han litt forsiktig i stemmebruken. Vi lurte litt på hvordan det skulle gå, om han ikke ville tørre å gutse. Tre uker inn i prøveperioden hadde vi første øving med bandet. Han fikk en mikrofon, og skrelte tapetet av rommet med stemmen sin. Det gikk fra larve til puppe til sommerfugl på ti minutter. Jeg tenkte bare: «Holy crap».

Etter det tok Dyvik Husby styring over mye av lydproduksjonen i showet, ifølge Kjosås.

- Det var en frelse for oss som var med. Han ble en gud i Edens hage på det scenegulvet.

Familien takker for støtten

Det tragiske dødsfallet har fått stor oppmerksomhet fra venner og fans fra hele verden. Lørdag takker familien for all støtten og kondolansene de har fått.

Manager og talsperson for familien, Boye Nythun, sier til TV2 at Dyvik Husby etterlater seg et stort tomrom.

– Jeg har det grusomt, som alle andre som kjente ham og var glad i ham. Det er trist og uforståelig at han er borte, sier manageren til kanalen.

Det siste døgnet har virkelig vist hvor stor fanskare artisten hadde, noe som har imponert manageren.

- Det er i sånne situasjoner man ser hvor mye en person har betydd for mange, sier Nythun, som har jobbet som manager for vokalisten de siste seks årene.

Ifølge Nythun, vil Dyvik Husby bli husket av han og familien som en veldig snill og hjelpsom person.

Hans-Erik Dyvik Husby ble bare 49 år gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer