Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I skammekroken

Dagbladets ørefik til Sametinget er en dråpe i det enorme Stillehavet der ingen journalister fra rikspressen har seilt de siste tiårene.

DAGBLADET HAR

utført en imponerende journalistisk innsats de siste ukene der de med glødende engasjement har avdekket økonomisk rot i Sametinget. Nordlys har dermed plassert NRK Sami Radio i skammekroken. Her står vi da og titter ut.

Når politisk redaktør i Nordlys, Oddvar Nygård, i et knallhardt utfall (06.12.04) mot NRK Sami Radio utpeker oss som unnasluntrere og verstingene i klassen etter en kritisk artikkelserie i Dagbladet, så har nok et medium engasjert seg i debatten om hvem som er flinkest i journalistklassen: I å dekke samiske saker. Nordlys\' politiske redaktør har en fullstendig, konkluderende og knusende retorikk om at samiske medier har sviktet sin kritiske rolle overfor Sametinget og det samiske samfunnet. Slik har også samiske medier gjort pengebingen i Sameland en bjørnetjeneste. Det er en kritikk som vi tar til etterretning. Selv om vi ikke er helt enig i alt som er skrevet de siste månedene. I argumentasjonen rundt bjørnetjenesten som Nordlys påpeker, så synes vi å glimte en liten bjørnefell også over den glefsende politiske redaktøren. Før jafsets ettersmell rekker Nordlys å påpeke i sin kommentar at også landsdelsavisen selv har skrevet en rekke artikler om økonomisk rot med bakgrunn i riksrevisjonens kritikk av Sametinget. Den samme øvelsen er også gjort av NRK Sami Radio, der en rekke av de samme steinene har vært snudd. Dette er nok et bilde på hvordan mediemekanismene fungerer i Norge i dag.

DAGBLADETS KRITISKE

journalistikk i Sametinget og skittentøysvasken i ettertid er et formidabelt show som viser hva makten i Akersgata er i stand til å gjøre. Slik bør det også være når Akersgata trår til. Dessverre er det ofte slik at samiske medier ikke alltid når fram. Av ulike grunner. Denne gang holdt det heller ikke å ha ekte nordnorske avisånder i Nordlys sine vegger. For å delsitere Oddvar Nygård. Det var Dagbladets helnorske slagkraft som skapte debatten når de brøytet vei gjennom soveromsdøren til Sametinget og gjorde en lynrask dyneløfting. Dette har vi også påpekt tidligere. Med evnen og viljen fra en våken rikspresse, så er spiralen i gang. Samiske saker er igjen i vinden. Debatten er også i gang i NRK internt. Samiske saker er ønsket på riksplan. Dette er bra.

Nordlys og Dagbladet har påpekt at under dynen på Sametinget finnes det også et forhold mellom samiske politikere og journalister som er usunn. Bredden i dette er nok litt udokumentert og overdimensjonert for å få en slagkraftig debatt. Alikevel er det på sin plass å si at også samene av og til deler samme reinskinn i lavvoen, slik andre gjør. Det er verdt å nevne Tromsø-miljøets lille medieflørt i rikspressen, da ordfører, Røde-Herman, ble landskjent. Med blomstrende kontakter i TV2. Det kan godt hende at også andre lusker rundt på de urbanes lekeplasser. Eller kanskje ikke.

Å BLI UTSKJELT

for å ha ekte samisk raseri og etterhvert bli plassert i skammekroken for å være umulig, var det som lærte våre samiske besteforeldre å bli ordentlige mennesker i Norge.

Etter en grundig omgang juling i årevis, har nok også unge samiske medier lært litt mer.

Det er nok litt sunnere for samiske journalister enn for besteforeldrene våre. Sakte men sikkert har vi begynt å jobbe for en nordisk standard i journalistikken, der NRK Sami Radio sammen med YLE og SVT daglig jobber med å dekke samiske saker i Norge, Sverige og Finland. Og Russland.

Den kritiske journalistikken har naturlig presset seg fram i årenes gang etterhvert som profesjonaliseringen av den samiske journalistikken har tatt sine vaklende skritt. Vi er nå i et kryssningspunkt der samiske medier har økt sendetiden på radio fra en time til timesvis hver dag i løpet av få år. Et krysningspunkt der ung og gammel samisk journalist bytter beite. Med de daglige nordiske tv-nyhetsendingene klokken 17.00 har vi opplevd at det reiser seg et krav fra opinionen og mediesynserne, om at det samiske ikke bare skal sendes på samisk. Det er nå et krav at man også skal gjøre den norske befolkningen litt klokere.

Når NRK Sami Radio har blitt en skyteskive der vi beskyldes for ukritisk samisk journalistikk, så er det et sunnhetstegn. Oppmerksomheten de siste månedene er et tegn på den økte bevistheten som reiser seg blandt befolkningen i Norge, om samiske spørsmål. Befolkningen, og maktpersoner i mediene, følger nå med på hva vi gjør. Det er slik det bør være. Derfor er også stegene NRK Sami Radio tar i årene framover svært viktige. Kravet om å gjøre den norske befolkningen litt klokere, er nettopp steget vi nå jobber med. Men NRK Sami Radio kan ikke være et urfolksalibi for resten av medienorge.

DAGBLADETS KRITIKK

av NRK Sami Radio for noen måneder siden i spalten «Signaler» har også skapt en sunn debatt og oppmerksomhet rundt samisk journalistikk. At noen bryr seg er det beste. Det var nok også en lignende oppmerksomhet som gjorde at Dagbladets to dyktige nordnorske journalister med kløkt og iver trålet Sametingets tilslørede kjellere etter oppslag. I kronikken «Presseslakterne i Sameland», som ble trykket for en tid tilbake i Nordlys og fagbladet Journalisten sin nettutgave, valgte jeg å tråkke på noen tær i Akersgata: Med viten og vilje. Der påpekte jeg at også rikspressa har et ansvar for å dekke samiske saker. Slik vil en riksdekkende dagsorden settes, der det blir umulig for samiske og norske maktpersoner å gjemme seg i samiske spørsmål. En spiral der samiske saker forplanter seg som samtale rundt alle kaffebord i Norge vil være produktet. Urfolkspørsmål vil være i høy beredskap. Slik er det i New Zealand og Canada.

Vi håper Dagbladets ørefik til Sametinget bærer bud om en vedvarende dekning av samiske saker for Dagbladet, som resten av Akersgata ser seg nødt til å følge på. Det samme gjelder kringkasteren på Marienlyst. Om ikke, så er dette bare en dråpe i det enorme Stillehavet der ingen journalister fra rikspressen har seilt de siste tiårene. Det ville også vært hyggelig om Nordlys\' politiske redaktør, Oddvar Nygård, tittet fram bak sin egen bjørnefell. Å slå i luften med pålimte bjørnelabber hjelper ikke, når Dagbladet stikker av med all moroa. Nordlys har også et ansvar. Sinte brølende lederartikler helper ikke når de selv faller igjennom.

I forsøket på å bli skikkelige samfunnsborgere, så er det slik noen av oss samiske journalister ser på det. Her fra skammekroken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media