«I skisporet skal vi slå svenskene. I tv-drama skal vi hamle opp med danskene»

Anniken Huitfeldt vil doble satsningen på norsk tv-drama.

MINISTERFAVORITT: Atle Antonsen spilte samlivsterapeuten Dag, som fikk gode seertall på Tv2 - og som er er en av Anniken Huitfeldts favoritter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MINISTERFAVORITT: Atle Antonsen spilte samlivsterapeuten Dag, som fikk gode seertall på Tv2 - og som er er en av Anniken Huitfeldts favoritter. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturministeren vil nå skifte fokus fra film til tv-drama.

- Vi trenger ikke flere spillefilmer. Vi har nådd målet om 25 norske filmpremierer i året, og det er veldig bra. Nå vil vi styrke det norske tv-dramaet, sier Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Fra 2006 - 2009 var de årlige overføringene 15,5 millioner kroner. Huitfeldt vil doble summen fram mot 2014, til 31 millioner kroner. Pengene skal gå gjennom Norsk filminstitutt, og er friske midler - slik at det ikke går på bekostning av eksisterende støtteordninger.

- Økt økonomisk satsning er avgjørende for at vi skal få til god kvalitet, sier Huitfeldt.

Myket opp reklamereglene
Tv-drama har de siste årene fått økt gjennomslag, spesielt som følge av amerikanske suksesser som «The Wire», «Sopranos» og «Mad Men». Kulturministeren mener ambisjonen bør være å bli like gode som danskene - som sist markerte seg med snakkisen «Borgen».

- I skisporet skal vi slå svenskene, og i tv-drama skal vi hamle opp med danskene, sier Huitfeldt

I fjor høst ble også reklamereglene myket opp slik at det er lov å avbryte dramasendinger som er kortere enn 45 minutter. I tillegg har ministeren gått inn for å tillate produktplassering i norsk film og tv.

- Tilsammen skaper dette mye bedre rammevilkår, sier ministeren.

- Lag «1814»
- Hva er dine favorittserier?

- «Dag» og «Koselig med peis» er de to siste som har gitt meg mye glede, sier hun før hun våger seg frampå med en aldri så liten bestilling:

- Lag «1814», nå som vi nærmer oss 200-årsjubileet. Jeg er historiker sjøl, så dette engasjerer meg virkelig. Tv-dramaene kan jo være de aller beste historietimene.

Sjef for produsentforeningen, Leif Holst Jensen, mener økningen er gode nyheter for publikum.

- Også kulturpolitisk er tv-drama viktig - for det er der du treffer flest folk, sier Holst Jensen.

TvNorge-drama
Eivind Landsverk er programdirektør i TvNorge. Han forteller at bedre rammevilkår gjør at kanalen hans ønsker å satse på drama.

- Lokalt drama står sterkt i ethvert europeisk marked. Vi skal ikke satse på kostymedramaer eller historiske dramaer, men humordramaer. Det blir fire stykker i 2011, og det første er «Kongsvik ungdomsskole», som er støttet at Filminstituttet, sier Landsverk.

Også Tv2s programdirektør Nils Ketil Andresen gleder seg over initiativet.

- Drama er dyrt og vanskelig, men veldig viktig for å bygge kanalidentitet. De utenlandske seriene kan jo bevege seg fra kanal til kanal, sier Andresen.