I skuddlinjen

Det alminnelige, lille mennesket som mer eller mindre uforskyldt dras inn i kriminaliteten, er et konsept som åpenbart pirrer oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det finnes mangfoldige eksempler fra nyere norsk litteratur på vellykte varianter av temaet, som Karin Fossums «Evas øye», som flere av Fredrik Skagens romaner, som Hanne Schaulunds debutroman «Vannlinjen».

Nå foreligger «Høytrykk» av Per Knutsen, en velkomponert, spennende, og kontrollert liten roman, der den rutinerte forfatteren behendig legger kort etter kort på bordet, inntil det hele er fullbrakt og katastrofen framstår som komplett.

Skrantende

Knutsens alminnelige menneske heter Viviann, hun er 45 år, og er en dyktig bibliotekar. Hun lever sammen med sin lektormann Ole i et skrantende, barnløst ekteskap.

Viviann er glad i å gå på byen, hva ellers skal hun bruke tida til? Etter en slik kveld er det hun forfølges av en notorisk kjeltring. Idet mannen er i ferd med å voldta henne, kommer det en ukjent, brunhudet ridder til hjelp. Sammen tar de knekken på skurken, så ettertrykkelig at mannen dør. Dermed er de havnet under samme nett, i et skjebnefellesskap begge ønsker å komme seg ut av. Samtidig prøver Viviann å opprettholde sitt tidligere liv, hun klynger seg til rutiner som plutselig er blitt passé, vaner som nå er blitt irrelevante.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer