I skyggen av bønnetårnene

«NYE NORGE»: Islamdebatten er blitt et skadedyr i debattfloraen, som vokser seg stor på andre debatter.

—EN LYNAVLEDER: «Når alt skal diskuteres i lys av islam, er det mange problemer som slipper unna», skriver innsenderen, og nevner norske rederiers skattenekt, som etter hans mening utgjør «et sjumilssteg mot parallellsamfunnet Norge». Her fra en aksjon for religionsfrihet utenfor Stortinget. Foto: Robert S. Eik
—EN LYNAVLEDER: «Når alt skal diskuteres i lys av islam, er det mange problemer som slipper unna», skriver innsenderen, og nevner norske rederiers skattenekt, som etter hans mening utgjør «et sjumilssteg mot parallellsamfunnet Norge». Her fra en aksjon for religionsfrihet utenfor Stortinget. Foto: Robert S. Eik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått inflasjon i hva som kan diskuteres i lys av islam. Debatten har vokst seg stor og fet, godt fôret av journalister på jakt etter konflikt og politikere på jakt etter velgere. Nå er den så god og rund at den rommer det meste: debatt om ytringsfrihet, terrorisme, innvandring, integrering, likestilling, klesplagg, kriminalitet og selveste velferdsstaten. Pluss litt religion. Dette gjør at viktigere debatter, som debatt rundt de stadig økende klasseskillene, blir stående i skyggen.

Vi har ingen debatt om innvandring eller integrering lenger. Vi har islamdebatt. Det er tydelig i VGs serie «Nye Norge», som nesten utelukkende handler om muslimer. Det ble også tydelig i fjorårets valgkamp. Da la NRK sin debatt om integrering til en moské på Grønland. Mon tro hva polakkene, Norges største innvandrerbefolkning, tenkte da.

Mange av debattene islamdebatten har slukt opp i seg er relevante når «nye Norge» skal diskuteres. Likevel mener jeg den er skadelig på to måter. For det første er den en parasitt som vokser seg stor på andre debatter og blender dem. Når alt skal diskuteres i lys av islam, og gjerne en unyansert og fundamentalistisk versjon av islam, er det mange problemer som slipper unna. Likestillingsdebatten er kanskje det beste eksempelet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer