I skyggen av bønda

Er kommuneøkonomi helt uinteressant?

MEDIER: Kommunevalg får stor oppmerksomhet. Kommuneøkonomi gjør det ikke. Liv Signe Navarsete er opptatt av begge deler. Her ved valgvaken etter kommunevalget i høst. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
MEDIER: Kommunevalg får stor oppmerksomhet. Kommuneøkonomi gjør det ikke. Liv Signe Navarsete er opptatt av begge deler. Her ved valgvaken etter kommunevalget i høst. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

De fleste norske journalister leser NTBs meny for dagen før de holder sine morgenmøter. Der får de vite hva som skjer, og hva byrået selv akter å skrive om. I går var det listet opp bondeaksjoner og regjeringens reviderte nasjonalbudsjett. Begge deler er viktige begivenheter som får stor oppmerksomhet.

Det som åpenbart ikke er viktig er at Kommunaldepartementet legger fram sin proposisjon om kommuneøkonomien for neste år. I NTBs liste over hendinger den 15. mai 2012 heter det: «Kommuneproposisjonen for 2013 legges ut på internett kl. 10.45. Det er ikke pressekonferanse. For dem som ønsker kommentarer, ring pressetelefonen 22 24 25 00. NTB kommer med sak. »

Av dette forstår vi at saken er så viktig at NTB vil skrive en sak om den. Tross alt handler det om hvilke bevilgninger landets 429 kommuner kan regne med å få neste år. Denne proposisjonen, som alltid legges fram samme dag som revidert nasjonalbudsjett, er en institusjonalisert kjempelekkasje. Et halvt år før statsbudsjettet legges fram, lekker regjeringen selv den aller største posten på budsjettet, nemlig hva kommunene får å rutte med.

Men det er altså ikke så viktig at Kommunaldepartementet finner det nødvendig å holde en pressekonferanse. Kommunalministeren må ha en tanke om det. Og hva heter hun? Liv Signe Navarsete, Senterpartileder, medlem av regjeringens underutvalg, mektig kvinne som er opptatt av kommuners ve og vel. Akkurat nå er hun i skuddlinjen for bøndenes harme. Eller er hun det? Nyter hun showet i en slik grad at hun til og med avlyser en pressekonferanse om kommuneøkonomien som inneholder gladnyheter og historisk høye påplussinger?

Men kanskje har hun bare resignert. Det er ingen politiske journalister som er interessert. Det er like godt at de få nerder som bryr seg om slikt tar en telefon.