Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I skyggen av distriktsopprøret kan Jonas vinne valget

Senterpartiet kan vinne valget for Arbeiderpartiet, men regningen kan bli et baktungt regjeringsprosjekt.

ALENE: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre holder en lav profil, mens Høyre og Frp har benyttet anledningen til å utpeke Senterpartiet til en hovedmotstander i valgkampen. Arbeiderpartiet havner dermed litt i skyggen, på samme måte som Høyre tidvis har gjort i forhold til Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALENE: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre holder en lav profil, mens Høyre og Frp har benyttet anledningen til å utpeke Senterpartiet til en hovedmotstander i valgkampen. Arbeiderpartiet havner dermed litt i skyggen, på samme måte som Høyre tidvis har gjort i forhold til Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Kommentar

NRKs «Dagsnytt atten» hadde forrige uke en sending der de lanserte en gåte. Temaene som skulle debatteres var politireform, kommunereform, regionreform, ulv og landbruksmeldingen. Det opplagte spørsmålet var «noen tjener på dette, hvem?» Svaret var like opplagt: Senterpartiet.

Den distriktspolitiske bølgen har vokst seg rekordstor, som i en «perfect storm». Senterpartiet har vokst til 11,4 prosent i Ipsos februar-måling for Dagbladet. Det er en trend som trer tydelig fram på nettstedet pollofpolls.no, som setter sammen et gjennomsnitt av publiserte meningsmålinger i Norge. Like tydelig er det at Arbeiderpartiet samtidig faller på målingene.

Les også: Om Erna: - Trygg og tydelig i en urolig tid. Om Jonas: - Få er bedre forberedt (Dagbladet PLUSS).

Dette er nok mye av forklaringen på at Jonas Gahr Støre taper terreng i forhold til Erna Solberg i statsministermålingen som vi presenterer i dag. Synlighet påvirker sannsynligvis oppslutningen ganske sterkt i slike person-målinger, og mer for opposisjonspolitikere enn statsministeren som uansett vil befinne seg i begivenhetenes sentrum.

Kilde: Ipsos
Kilde: Ipsos Vis mer

Den distriktspolitiske bølgetoppen forsterker trenden. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre holder en lav profil, mens Høyre og Frp har benyttet anledningen til å utpeke Senterpartiet til en hovedmotstander i valgkampen.

Arbeiderpartiet havner dermed litt i skyggen, på samme måte som Høyre tidvis har gjort i forhold til Frp. Det vil fortsette så lenge den distriktspolitiske krangelen holdes varm. Det er all grunn til å tro temperaturen holder seg inn mot valget, selv om det vil balanseres av andre temaer der Arbeiderpartiet har større troverdighet - som arbeidsløshet og fordelingspolitikk.

Fram mot valget er distriktsskyggen egentlig ikke noe stort problem for Jonas Gahr Støre eller Ap. For ikke lang tid tilbake var lav oppslutning for småpartiene den store trusselen for Støres regjeringsambisjoner. Det ville gjøre det umulig å vinne valget mot de to store på borgerlig side.

Et sterkt Senterparti er dermed egentlig perfekt for Ap, det kan være deres oppskrift på valgseier. Det koster, riktignok. Bakgrunnstallene fra vår siste undersøkelse viser at 10 prosent av de som vil stemme Senterpartiet nå, oppgir å ha stemt Arbeiderpartiet ved forrige valg. Det er til å leve med så lenge Sp tilsammen spiser omtrent like mye fra Høyre og Frp.

Verre vil det bli etter valget, dersom Erna Solberg må kaste kortene. Med et stort Senterparti får Arbeiderpartiet ansvaret for å lede en baktung regjeringskoalisjon når det kommer til spørsmål som modernisering av offentlig sektor, lokalisering og helsepolitikk og trolig også i verdispørsmål. Vi ser allerede at Høyre spiller opp til denne dynamikken. Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Støre vil trenge en «reverseringsminister» dersom utviklingen holder seg. Det er retorikk, men inneholder selvsagt et snev av sannhet. Dermed er det også sannsynlig at Senterpartiets politikk smitter av på Arbeiderpartiet, og gir progressive velgergrupper avsmak. De «lilla» velgerne i sentrum, som Høyre har pekt ut som målgruppe, kan vippe ned på borgerlig side.

Erna Solbergs stigende popularitet er kanskje et forvarsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media