Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I skyggen av en mørk historie

Sola skinner som aldri før.

HENRETTET 23.MAI: Den beryktede skotske sjørøveren Kaptein William Kidd.
HENRETTET 23.MAI: Den beryktede skotske sjørøveren Kaptein William Kidd. Vis mer
Meninger

Så eksploderte våren omsider. Glemt er alle kuldegrader, all vedfyring og ramling på is og hålke. Ingen varme ligner den som møter oss i mai, den som i hine, hårde dager fristet med utevær mens man satt inne og leste til eksamen. Hvorfor legges all skoleavslutning til våren? Hvor mange soldager har man gått glipp av mens man har sittet inne og pugget alt fra fransk grammatikk til logaritmer og gammalnorsk? Hvorfor foregår ikke slikt i november, når stemningen uansett er på bånn? Det må ha noe å gjøre med menneskenes iboende trang til å plage seg selv.

Skummer i det fjerne; en iskald pils
Skummer i det fjerne; en iskald pils Vis mer

Men i dag er slike anstrengelser tross alt bare fjerne minner. Nå har man nådd et stadium da man kan det man kan. Det andre får heller være. Nå kan man sitte her i den svale skyggen av epletreet og nyte freden. Plenen er klippet. Fuglene kvitrer i vei. Søppelbilen har vært her. Bygningsarbeiderne som hviner i vei med kappsagen sin i nabohuset, har tatt lunsj. Takket være streikeviljen i NRK er ikke engang radioen på. Bare noen skjærer snatrer mens de bygger reir i et tre i nærheten, helt uten byggetillatelse. Verden hviler i ro.

Slik har det ikke alltid vært. Jeg slår opp på wikipedia, denne utrolige verdensveven, på 23. mai. Litt av en dato. I 1430 ble Jeanne d’Arc fanget av de som skulle brenne henne på bålet året etter. 68 år seinere ble kirkeopprøreren Girolamo Savonarola brent i Firenze. Catherina av Aragon ble skilt fra Henrik VIII, riktignok uten å bli henrettet. Sjørøveren Kaptein Kidd ble hengt i London i 1701. I 1934 ble Bonnie & Clyde skutt og drept av politiet. To langvarige kriger begynte på denne dagen: I 1568 startet den såkalte åtti års krigen i Nederland. I Praha kastet protestantene fire høytstående, katolske sendemenn ut av et vindu i byens slott og startet dermed 30 års krigen. Som om dette ikke var nok, tok en østerriksk oppfinner patent på trekkspillet i 1829.

Ulykker og død, overalt. Men nå er det slutt. Nå skinner sola som aldri før. Freden råder. En iskald pils skummer i det fjerne. Historien har snudd. Ingen skyter. Ingen dør. Ikke en eneste jævel spiller trekkspill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media