Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I skyggen av lommemannen

BARN OG SEKSUALITET: Ingen ting opprører oss mer enn overgrep mot barn. Et viktig element i det er at vi møter vår egen frykt for at vi ikke skulle klare å beskytte barna våre. For det klarer vi ikke alltid. Lommemannen har kunnet operere i 30 år uten å bli tatt. Vi vet at det er noen pedofile storforbrukere av barn der ute. Og at de skaffer seg tilgang på barn der de ferdes uten voksne.

Hvordan blir man en overgriper? Mange overgripere har selv vært utsatt for overgrep. Uansett har deres egen seksuelle utvikling på et eller annet tidspunkt gått av sporet. I følge sexolog Thore Langfeldt er en som forgriper seg på små gutter en fortrengt homofil. Det vitner om at den mest effektive forebyggingen mot fremveksten av nye overgripere, er å arbeide for åpenhet og respekt i forhold til barn og unges seksuelle utvikling. Vår oppmerksomhet må være på barnas behov. Hvordan kan vi som voksne støtte dem i utviklingen av en sunn identitet og et sunt forhold til egen seksualitet? Og når det som ikke skal skje, skjer; hvordan kan vi hjelpe barn slik at skadene og ettervirkningene kan reduseres mest mulig? Hvordan kan vi forhindre at de utvikler et forstyrret forhold til sin seksualitet, som følge av overgrepet? Det primære må være at utsatte barn får den støtten og oppfølgingen de har behov for, så lenge behovet er der. Det kjennes godt å ta høylydt avstand fra overgrep og overgripere. Vi skal være tydelige – men uten å bli hysteriske! Hysteri hjelper ingen. Aller minst de utsatte barna.

Hovedproblemet når det gjelder opplevde overgrep blant ungdom, er først og fremst gutter som forgriper seg på jevnaldrende jenter på fest (NOVA Rapport 20/07, Vold og overgrep mot barn og unge). Her er det innslag av rusmidler og holdninger blant unge gutter vi ikke bør overse. Det trengs en større innsats for å påvirke ungdommers holdninger. Vi bør endre fokus fra kondomer og p-piller til å snakke om selve seksualiteten. Om respekt for andres grenser, om maktbruk og seksualitet, om krenking av andres grenser – og ivaretakelse av egen seksuell utvikling. Vi foreldre må gå foran så godt vi kan. Her møter mange av oss egne grenser og barrierer. Vi skal huske at det gjør også voksne fagfolk. Derfor bør vi vurdere nøye hvem som kan være holdningsbærere og banebrytere i et slikt arbeid. Studenter har tidligere vært brukt i «teknisk» undervisning. Kanskje de også i større grad kan bidra til å formidle sunne holdninger til seksualitet?

Voksne for Barn vil arbeide for at det skal være åpenhet og respekt for ulike seksuelle legninger – så sant de bygger på et likeverdig forhold mellom partene med respekt for hverandres grenser. Som voksne skal vi lære barn å respektere egne og andres grenser, men ellers la dem utforske og leke seksuelle leker i fred. Bare ved å starte der kan vi forebygge flere lomme- og bandasjemenn, og at gutter fortsetter å forgripe seg på venninner som har fått for mye å drikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media