I skyggen av muren

Historieskrivning med journalistisk driv og fagmannens grundighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Denne informative historieboka gir en kjærkommen repetisjon av Tysklands historie fra begynnelsen av det 20. århundret og vel så det. Det er først på side 172 i boka at Muren bygges under kodenavnet Operasjon rose, ledet av Eric Honecker.

Forfatteren Frederick Taylor har studert det ekstreme høyre i Tyskland i 1920-åra, og et stipendium fra Volkswagen gjorde ham i stand til å forske og reise i både Øst- og Vest-Tyskland under den kalde krigen.

Taylor er tidligere kjent for å ha gitt ut «Göbbels Dagbøger 1939-1941» og for ei bok om bombingen av Dresden som forsøker å tegne et mer nyansert bilde av utslettelsen av denne vakre byen ved Elben helt på slutten av krigen. Boka egner seg også godt som bakgrunnsstoff for Le Carrés mesterverk fra 1963, «Spionen som kom inn fra kulden». Særlig for de generasjoner som har opplevd den isnende kulden langs muren.

Stanset lekkasjen

Kanskje det viktigste nye i boka er hvordan den dokumenterer hvor liten vekt de vestlige statslederne la på byggingen av muren. De oppfordret nærmest østtyskerne til å bygge den. Eric Honecker som altså hadde en sentral rolle da muren ble bygget, var også hovedpersonen da den falt. I en forstand hadde han rett, uten at muren hadde blitt bygget i 1961 hadde Øst-Tyskland falt sammen, og med det hele øst-blokken. Før muren kom reiste så mange mennesker hver eneste måned fra øst til vest at det oppsto mangel på arbeidere innenfor enkelte bransjer og på ingeniører og leger. For å bøte på dette spurte Walter Ulbricht en gang Khrusjtsjov om ikke det kunne komme russere som fremmedarbeidere til Øst-Tyskland. Khrusjtsjov svarte snurt at først skal vi komme å befri dere, etterpå skal vi arbeide for dere. Det var ikke aktuelt. Med muren stoppet lekkasjen av arbeidskraft til Vest-Tyskland som trengte hver eneste ledige hånd i sin eventyrlige etterkrigsvekst.

Klappet sammen

Da muren falt og bevegelsesfriheten igjen oppsto klappet øst-blokken sammen. De siste kapitlene som omhandler Eric Honeckers fall i 1989 er også meget informative og tankevekkende. I alle de åra Tyskland var delt i to og muren eksisterte, forelå det en rekke mer eller mindre vel overveide teorier for hvordan den delingen av Europa som var en følge av annen verdenskrig kunne opphøre. Ingen av disse teoriene var i nærheten av å foregripe på hvilken måte muren faktisk forsvant. Det kan se ut som om store historiske begivenheter alltid oppstår annerledes og skjer annerledes enn forutsigelsene antyder.

En berlinerbolle?

Da president John F. Kennedy kom til Vest-Berlin 26. juni 1963, kom 1500 journalister for å dekke besøket. Den amerikanske presidenten hadde med seg en ferdig skrevet tale, men mot slutten av talen snakket han utenom manuskriptet han hadde hatt med seg fra Washington. Avslutningen av talen Kennedy holdt foran Schöneberg rådhus, ble til i et inspirert øyeblikk på Willy Brandts kontor: «Alle frie mennesker, uansett hvor de befinner seg, er innbyggere av Berlin. Derfor, som en fri mann, er jeg stolt av å kunne si ’Ich bin ein Berliner’». Problemet er at «ein Berliner» er en kake, en berlinerbolle, akkurat som «ein Frankfurter» er en pølse og «ein hamburger» en kjøttkake. Så hva var det folkemassen gjorde, jublet den for talen som i strid med forberedelsene var kraftig skjerpet i angrepet på Sovjetunionen og DDR, eller lo den av den grammatikalske feilen?

Viktig dag

En berliner vil bare si «Ich bin Berliner». Etter å ha holdt enda en tale, nå etter manuskriptet, fløy Kennedy og hans følge 17.45 med Air Force One til Irland og presidenten uttalte til en av sine rådgivere: «Vi kommer ikke til å oppleve en dag som denne så lenge vi lever.» Boka minner om hvor fundamental bevegelsesfriheten er. Denne delen av europeisk historie er bra oppsummert i Georg Johannesens «Kristen prolog til det tyvende århundre», fra skuespillet Kassandra fra 1966: Atomtida er en begavet tid Dum fornuft og sinnssyk flid Flueblikk i knuste speil Detaljene riktig og helheten feil

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer