I slekt med Bob Marley

OSLO- GARDERMOEN (Dagbladet): 20 år etter sin død blir Bob Marley hedret av norske artister som synger hans sanger - på norsk. Mari Boine, Ole Ivars, Odd Børretzen, Banana Airlines, Ketil Bjørnstad, Knut Reiersrud og Henning Kvitnes er blant dem som tolker reggaemesteren.

- Jeg føler sterkt slektskap til Bob Marley og hans musikk. Min mann er fra Senegal, og med ham er båndene til reggae blitt sterkere. Marley kommer fra en kolonialisert minoritet, akkurat som jeg. Han sloss for frigjøring og hadde et sterkt ønske om å ta tilbake sin stolthet, sier Mari Boine.

Afrosamisk reggae

Hun er én av 18 artister som er med på cd-en «Inn fra kulda - Marley på norsk», som blir gitt ut 12. februar. Boine, som tolker «Running Away» med samisk tekst, har spilt den inn i Dakar med afrikanske musikere.

Slik blir plata

Dette er artistene og de 18 Bob Marley-låtene som er med på cd-en «Inn fra kulda - Marley på norsk», som blir utgitt om to uker.

1. Odd Børretzen og Lars Martin Myhre:«Is This Love» (Is This Love)

2. Folk og Røvere:«Kaya» (Kaya)

3. Ole Ivars:«No Woman, No Cry» (Nå går det for meg)

4. Mari Boine:«Running Away» (Beasadat ja bàahtarat)

5. Definite m/Apollo og Nasibu:«I Shot the Sheriff» (Jeg skjøt snuten)

6. Beady Belle:«Waiting In Vain» (Vente forgjeves)

7. Freddy Dahl m/diverse artister:«Coming in from the cold» (Utenfor er det kaldt - Inn fra kulda)

8. Banana Airlines:«Jamming» (Skramling)

9. Knut Reiersrud:«Stir It Up» (Fyr meg opp)

10. Bjørn Skjelbred Trio og Live Maria Roggen:«Johnny Was» (Johnny var)

11. Ras Nas m/Freddy Dahl og Anita Skorgan:«Small Axe» (Liten øks)

12. Burrumenn:«Sun Is Shining» (Sola skinner)

13. Henning Kvitnes:«Redemption Song» (En frelsessang)

14. Sphere:«Them Belly Full» (Med kontoen full)

15. Gjermund Elgenes og Jetsurfers:«Three Little Birds» (Tre små fugla)

16. Steinar Ofsdal:«I Shot the Sheriff», reprise (Jeg skjøt snuten)

17. Rub A Dubs:«Get Up Stand Up» (Rett opp ryggen)

18. Ketil Bjørnstad:«Natural Mystic» (Naturlig mystikk)

- Jeg har gjort en reggaeversjon. Det er noe magisk med Marleys tekster og musikk, som tar tak i meg, sier Boine, som synes det er litt rart å gi ut en plate med Ole Ivars og Banana Airlines.

Hun har vært i Finnmark siden jul og samlet inntrykk til en ny plate. Dagbladet prater med henne i bilen på vei fra Oslo til Gardermoen. Hun har hatt et kort møte med sin nye musikalske partner, Bugge Wesseltoft, og skal videre til sitt andre hjem: Paris.

I Marleys ånd

Det er Åsmund Gylder fra bandet Soldogg som er initiativtakeren til plata, som Tylden & Co. gir ut. Han er reggaefan med Marley som ledestjerne.

- En mangeårig drøm er i boks. I mai er det 20 år siden reggaelegenden døde, og det er på tide med en norsk Marley-plate, sier Gylder.

Respekt for Marly

Det viktigste for Gylder er at plata er gjort med respekt for Marley og i hans ånd, det vil si med toleranse og mangfold. Derfor har han invitert et stort spekter av musikere, og langt fra de hippeste. Kan du tenke deg noe mindre poppolitisk korrekt enn Ole Ivars eller Banana Airlines?

- Her er mange uventede artister. Bare et fåtall spiller reggae. Artistene tolker Marley ut fra eget musikalske ståsted, sier Gylder.

<B>NY PLATE:</B> -Jeg føler et nært slektskap til Bob Marley. Det handler om å reise seg og kjempe for sin stolthet, sier Mari Boine, som er en av mange norske artister som tolker Marleys tekster og musikk - på norsk.