KONGEN AV POP: Det er ett år siden Kongen av Pop abdiserte. Dagbladets musikksjef, Sven Ove Bakke, minnes Michael Jackson. Foto: Mette Møller / Dagbladet
KONGEN AV POP: Det er ett år siden Kongen av Pop abdiserte. Dagbladets musikksjef, Sven Ove Bakke, minnes Michael Jackson. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

I sorgen ble «alt» tilgitt, Michael

Døden har gjort artisten Michael Jackson levende igjen.

|||Da Truman Capote døde i 1984, var kommentaren til hans forfatterkollega og nemesis Gore Vidal kort og greit: «Good career move».

Ett år etter Michael Jacksons død er det vanskelig å unngå samme frase.

Jackson var i ferd med å forberede en både økonomisk og kunstnerisk påkrevd comebackturné da han døde.

Det skulle være alle popcomebacks mor, en rehabilitering av mennesket Michael Jackson og en gedigen gjenreisning av den skandaliserte, virkelighetsfjerne og grenseløst eksentriske Kongen av Pop.

Det skulle være en gigantisk feiring av en gullbelagt hitkatalog. Det skulle være en verdensomspennende avskjed med et publikum som egentlig hadde forlatt ham.

IKONISK: Coveret til «Off the Wall» fra 1979, mens Michael Jackson fremdeles var mørk i huden. Foto: SCANPIX
IKONISK: Coveret til «Off the Wall» fra 1979, mens Michael Jackson fremdeles var mørk i huden. Foto: SCANPIX Vis mer

Og ikke minst skulle det være turneen som skulle løse Jacksons bunnløse gjeldsproblemer og sikre ham muligheten til å fortsette sin både mentalt og materielt utenomjordiske eksistens på Neverland. Kanskje kunne turneen blitt en triumfferd, en maktdemonstrasjon, tidenes comeback.

Men den kunne like gjerne framstått som noe i nærheten av Whitney Houstons nylig Stavanger-visiterende takrasforestilling, en artist så langt fra sitt opprinnelige nivå at det er rent ut uverdig. Dette får vi aldri vite.

Hva vi derimot vet, er at Michael Jacksons død har ordnet opp både med popkongestatusen og økonomien på en måte turneen — uansett nivå — aldri ville vært i nærheten av. Jacksons bortgang berørte fans og artistkolleger dypere enn man kunne forestilt seg.

Kraften i hans udødelige hits ble aldri borte gjennom pedofilirettssaken eller annen privat galematias, men eksentrismen og beskyldningene kastet så lange og mørke skygger at det var vanskelig å frikoble musikken fra galskapen.

Nå er alt annerledes.

EKSENTRISK: Michael Jackson holder sønnen Prince Michael over et gelender på et hotel i Berlin. Foto: SCANPIX
EKSENTRISK: Michael Jackson holder sønnen Prince Michael over et gelender på et hotel i Berlin. Foto: SCANPIX Vis mer

Hans død ga en umiddelbar perspektivforskyvning.

Sørgende fans — og nye generasjoner — fant trøst i denne uangripelige katalogen av sterke låter.

I sorgen ble «alt» tilgitt, kraften i musikken hans vant over fornuftens skepsis.

Historien om den lille storsjarmøren og barnestjerna fra Jackson Five som ble verdens største popstjerne er gjeninnsatt som hovedkapitlet i sagaen om verdens mest uforlignelige kjendis.

De mørke kapitlene i Jackson-historien er fortsatt med, men mer som parenteser og fotnoter. Historien om Michael Jackson handler nå — slik den gjorde før alt gikk til helvete for ham — om hits, hits og atter hits, om gleden ved soul- og popmusikk, om svart stolthet, om å få den amerikanske drømmen oppfylt.

DØD: Den 25. juni 2009 døde Michael Jackson. Her blir liket hans bært inn i en bil for å bli fraktet til rettsmedisineren i Los Angeles. Foto: SCANPIX/AP Photos
DØD: Den 25. juni 2009 døde Michael Jackson. Her blir liket hans bært inn i en bil for å bli fraktet til rettsmedisineren i Los Angeles. Foto: SCANPIX/AP Photos Vis mer

Døden har gjort artisten Michael Jackson levende igjen.