KOMMENTARER

Valg i Andalucía

I sosialistenes kornlåve

Spanias politiske framtid avgjøres i valget i Andalucía, hvor sosialistene har regjert uavbrutt i snart 37 år, skriver Einar Hagvaag.

Statsminister Pedro Sánchez omfavner presidenten i Andalucía, Susana Díaz, under et valgmøte i Chiclana de la Frontera. Hun fikk ham avsatt som partileder, men han kom tilbake og nå trenger de hverandres hjelp. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Marcelo del Pozo
Statsminister Pedro Sánchez omfavner presidenten i Andalucía, Susana Díaz, under et valgmøte i Chiclana de la Frontera. Hun fikk ham avsatt som partileder, men han kom tilbake og nå trenger de hverandres hjelp. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Marcelo del Pozo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Valget i landsdelen Andalucía i Spania, den folkerikeste av landets 17 sjølstyrte landsdeler med 8,5 millioner innbyggere, anses på alle hold som «første valgomgang» av det riksvalget i Spania som trolig kommer neste år. I de to siste ukene har lederne i alle de landsdekkende politiske partiene ført valgkamp i Andalucía, fordi så mye står på spill for dem alle. Nasjonale spørsmål har preget valgkampen fullstendig og helt overskygget de mange utfordringene i en landsdel som sliter med 23 prosent arbeidsledige.

Valget i dag, søndag, kan få like store følger som de delstatsvalgene i Tyskland som ga tilbakegang for både kristelig-demokratene og sosialdemokratene, samt framgang for ytre høyre, og som fikk forbundskansler Angela Merkel til å trappe ned sitt politiske liv. Spania og Portugal er nå sosialdemokratenes sterkeste fotfester i EU. Derfor ser man over hele Europa mot Sør-Spania i spenning.

Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet (PSOE) overtok som statsminister i Moncloa-palasset i Madrid i juni i år, og etterpå har partiet steget i meningsmålingene til å gjenvinne plassen som landets klart største. Det kalles «Moncloa-effekten», motsatsen til regjeringsslitasje. Det er denne oppturen som fikk presidenten i juntaen i Andalucía, landsdelens regjering, Susana Díaz, til å utskrive nyvalg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer