FARLIG FRAMFERD: Katalanske separatister skriker mot politifolk fra Sivilgarden i den lille byen Calella. Foto: AFP/NTB Scanpix
FARLIG FRAMFERD: Katalanske separatister skriker mot politifolk fra Sivilgarden i den lille byen Calella. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

I Spania er fyrop mot politiet hatkriminalitet

Katalanske separatister som har demonstrert mot Sivilgarden og Nasjonalpolitiet de siste dagene, risikerer tiltale og dom.

Kommentar

MÁLAGA ( Dagbladet): Djevelen er i detaljene, heter det i et gammelt ordtak. Jeg kom til å tenke på det forleden da den regjeringsstyrte spanske radiokanalen RNE meldte at flere demonstranter i Catalonia nå etterforskes for å ha begått hatkriminalitet – mot politiet. Nyheten ble gjengitt i noen få spanske aviser, men nådde ikke utenverdenen. For dette var jo bare en detalj i det store spillet som nå pågår i kampen for og mot uavhengighet i den spanske landsdelen i nordøst mot Frankrike.

Men er så denne etterforskningen bare ei pølse i slaktetida? Nei, dette dreier seg om noe av det mest fundamentale i et demokrati, nemlig ytringsfriheten.

Ordren om etterforskning kommer fra det spanske innenriksdepartementet, og det halvmilitære politikorpset Sivilgarden (Guardia Civil) er allerede i gang med jobben. Både katalanske politikere, medlemmer av sivile organisasjoner og vanlige demonstranter skal gås etter i sømmene. De som demonstrerte utenfor hoteller, der utkommanderte politifolk fra andre steder i Spania bor under de pågående urolighetene, ligger dårligst an. Det gjør også et par hotelleiere som ba politifolkene om å finne seg et annet sted å bo. Slikt gjør man ikke, i hvert fall ikke når man har med den mektige Sivilgarden å gjøre.

«Ut, ut, ut!» skrek demonstrantene utenfor hotellene og brukte enkelte ganger uttrykk som «fascister» og «okkupanter». Er dette hatkriminalitet? Ja, mener tydeligvis myndighetene i Madrid. Nå går Sivilgarden gjennom bilder og videoer ikke bare fra hotellområdene, men også fra andre steder i Catalonia, for å lære disse katalanske bråkmakerne ei lekse. Hatkriminalitet, som først og fremst blir sett i sammenheng med rasisme, terrorisme og homofobi, kan ifølge spansk lov gi opptil fire års fengsel.

Det er neppe tilfeldig at det akkurat er Sivilgarden som står for denne etterforskningen. Det er tre politistyrker i det spanske statssystemet, Lokalpolitiet, Nasjonalpolitiet og Sivilgarden. Lokalpolitiet har stort sett bare makt til å skrive ut trafikkbøter og må sende bud på «de store gutta» om noe kriminelt skjer. Sivilgarden er et halvmilitært korps som først og fremst operer i mindre byer og på landsbygda, mens det ikke-militære Nasjonalpolitiet stort sett har ansvaret i de større byene.

For mange spaniere vekker fremdeles Sivilgarden dystre minner tilbake til Franco-tida (1939-1975). Selv om korpset ble etablert i 1844, var det El Caudillo (føreren), Francisco Franco, som gjorde det til en ultranasjonalistisk, halvfascistisk, undertrykkende og brutal institusjon. Etter Francos død mente mange at Sivilgarden burde oppløses, men korpsets generaler hadde altfor stort makt til at noen torde gjøre noe så drastisk. I dag er Sivilgarden på mange måter reformert, men den sterkt høyreorienterte og arrogante korpsånden lever videre i mange av politifolkene, både på høyere og lavere plan. Og brutaliteten ligger der som ei klam hånd, det så man ikke minst under opptøyene i Catalonia for noen dager siden. Arrogansen opplevde også en nabo og jeg sist fredag her i fylket Málaga, da vi spurte en sivilgardist om hvorfor landsbyens erklærte kleptoman, iført maske, kunne fortsette å gå rundt om natta og forsyne seg av innbyggernes eiendeler, det være seg små eller halvstore.

-Vi har arrestert ham åtte ganger, men kan ikke holde på ham. Hvorfor i all verden bryr dere meg med dette? spurte den svært så irriterte politimannen, og vi fant ut at det var best å trekke oss tilbake.

Det er ingen grunn til å tro at verken Sivilgarden eller Nasjonalpolitiet kommer til å ta lettere på demonstranter i Catalonia dersom urolighetene fortsetter. Tvert om, etter kong Felipe VIs tale midt i uka føler både rikspolitikere og ordensmakt at det er fritt fram. Kongen var kompromissløs og sendte nærmest en krigserklæring til de katalanske separatistene.

I Madrid har også statsadvokaturet gått til krig mot det katalanske regionale politiet, Mossos d'Esquadra. Politisjefen, Josep Lluis Trapero, beskyldes for oppvigleri fordi de katalanske politifolkene ikke støttet Sivilgarden og Nasjonalpolitiet, slik de burde ha gjort i kampen mot den kontroversielle folkeavstemningen sist søndag. At dette forholdet kanskje er litt mer nyansert, synes ikke justismyndighetene i Madrid å bry seg særlig om. Politisjef Trapero risikerer uansett inntil 15 års fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Både kong Felipe og den konservative statsministeren Mariano Rajoy er med på å øke polariseringen i Spania i disse dager, men de er ikke alene. Landsdelsregjeringen i Catalonia viser heller ingen tegn til forsoning, og nå knytter spenningen seg til om statsminister Carles Puigdemont vil erklære landsdelen som uavhengig tirsdag. Noe slikt vil føre til mer bråk – og kanskje til flere tiltaler om hatkriminalitet.