KOMMENTARER

I Spania er fyrop mot politiet hatkriminalitet

Katalanske separatister som har demonstrert mot Sivilgarden og Nasjonalpolitiet de siste dagene, risikerer tiltale og dom.

FARLIG FRAMFERD: Katalanske separatister skriker mot politifolk fra Sivilgarden i den lille byen Calella. Foto: AFP/NTB Scanpix
FARLIG FRAMFERD: Katalanske separatister skriker mot politifolk fra Sivilgarden i den lille byen Calella. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

MÁLAGA ( Dagbladet): Djevelen er i detaljene, heter det i et gammelt ordtak. Jeg kom til å tenke på det forleden da den regjeringsstyrte spanske radiokanalen RNE meldte at flere demonstranter i Catalonia nå etterforskes for å ha begått hatkriminalitet – mot politiet. Nyheten ble gjengitt i noen få spanske aviser, men nådde ikke utenverdenen. For dette var jo bare en detalj i det store spillet som nå pågår i kampen for og mot uavhengighet i den spanske landsdelen i nordøst mot Frankrike.

Men er så denne etterforskningen bare ei pølse i slaktetida? Nei, dette dreier seg om noe av det mest fundamentale i et demokrati, nemlig ytringsfriheten.

Ordren om etterforskning kommer fra det spanske innenriksdepartementet, og det halvmilitære politikorpset Sivilgarden (Guardia Civil) er allerede i gang med jobben. Både katalanske politikere, medlemmer av sivile organisasjoner og vanlige demonstranter skal gås etter i sømmene. De som demonstrerte utenfor hoteller, der utkommanderte politifolk fra andre steder i Spania bor under de pågående urolighetene, ligger dårligst an. Det gjør også et par hotelleiere som ba politifolkene om å finne seg et annet sted å bo. Slikt gjør man ikke, i hvert fall ikke når man har med den mektige Sivilgarden å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer