I spissen for forfatteropprør

Norske forfattere frykter for den litterære bredden og forbereder seg til streik og tøffe aksjonsformer mot forlagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år ble bokavtalen mellom forlag og forhandlere avviklet. Det har ført til en større differensiering mellom ulike bøker, både når det gjelder pris og tilgjengelighet.

Nå frykter forfatterne at dereguleringen i bokbransjen skal uthule deres kontrakter og avtaler mellom forlagene.


Streik

-  Aksjoner som streik, å nekte å levere inn manus og opprettelse av egne forfatterforlag kan bli aktuelt dersom restene av de kollektive avtalene i bokbransjen trues, sier Jostein Gaarder, landets mestselgende forfatter og ferskt medlem av Den norske Forfatterforening.

Gaarder og resten av foreningens medlemmer forbereder nå dramatiske mottiltak.

På foreningens lukkede møte i forrige uke holdt han et engasjert innlegg hvor han tok til orde for å forberede aksjoner. Han fikk støtte av de frammøtte, og foreningens styre fikk i oppdrag å arbeide videre med den praktiske gjennomføring av eventuelle aksjoner. Det ble gjort en undersøkelse om hvor mange som er villig til å være med på dette, og av 20 spurte var 14 villige til å støtte en tøff aksjonsform.

Liberalistiske vinder

-  Det blåser liberalistiske vinder som truer normalkontrakten, som sikrer bredden og dybden i norsk forfatterskap, sier Gaarder.

Hvis den såkalte normalkontrakten blir erstattet med mer individuelt tilpassede kontrakter, vil det kunne gå utover solidariteten blant forfatterne, så vel som bredden i litteraturen.

-  Ledd for ledd i avtaleverket er forvitret, sier Gaarder, og fortsetter:

-  Tidligere var det bestemmelser om blant annet hvor lenge boka skulle være tilgjengelig i bokhandel og hvilken pris den skulle ha. Alt dette er borte. Kontrakten må utvikles, slik at både forfattere som selger godt og de som ikke selger så godt, kan finne seg til rette i systemet. Bare slik kan bredden sikres, mener han.

Tilspisset situasjon

Lederen i Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm, opplyser at det er full enighet om sette i verk en beredskap.

-  Vi håper jo selvsagt at aksjoner ikke blir nødvendig. Men det er ulike interesser her. Situasjonen er allerede ganske tilspisset, og vi tar ikke noe for gitt. Det må være vilje til å utvikle avtaleverket, dersom det blir stående stille vil det falle bort, sier Anne Oterholm.

Gaarder har reist verden rundt og fortalt om det gode norske systemet med fast pris på bøker landet rundt, avtaler om tilgjengelighet i bokhandel i flere år og ikke minst den store distribusjonen av litteratur igjennom bokklubbene.

Nå føler han at dette byggverket har rast sammen.

-  Vi ser jo nå hvordan markedet smalner til med færre titler i store mengder i kjedebutikkene. Etter at bokklubbene mistet sin rabatt har salget der gått drastisk ned, uten at det fanges opp av bokhandlene. Vi står overfor et vannskille i litteraturformidlingen.

I KAMPHUMØR: Jostein Gaarder fronter et opprør blant norske forfattere mot blant annet individuelt tilpassede avtaler i bokbransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer