Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

I stedet for å bli tatt på alvor, blir ungdommen latterliggjort

Streiken avslører regjeringen.

STOLT: Jeg ble stolt av ungdommene da jeg så at de ikke lot seg avspise med noen rundstykker i departementet og noen tomme ord fra Høyre, skriver Audun Lysbakken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOLT: Jeg ble stolt av ungdommene da jeg så at de ikke lot seg avspise med noen rundstykker i departementet og noen tomme ord fra Høyre, skriver Audun Lysbakken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dere sier dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem.»

Denne kraftsalven kom fra den svenske skoleeleven Greta Thunberg under klimatoppmøtet i Polen sist høst. Jenta satte i gang det som har blitt en verdensomspennende bevegelse, skolestreik for klimaet.

Denne fredagen streiker tusenvis av norske skoleelever for et klima som ikke er ødelagt. Thunberg og hennes generasjon krever nå at det tas ansvar. Det kravet er det blitt stadig vanskeligere for regjeringer verden over å ignorere. Vi har alle godt av å bli utfordret. Vi i SV vil ta utfordringen til ungdommen på alvor.

Det er tydelig at det vil regjeringen ikke. Streiken er nemlig svært ubehagelig for regjeringen. Den avslører deres tomme ord. Den viser frem at regjeringen svikter i et av de største oppgaver den har. Derfor er regjeringen mer opptatt av å stoppe klimaopprøret enn av å stoppe klimakrisen. Det er en skandale. Mens forskere og forfattere skriver kronikk om klimaopprør og viser at mange voksne støtter ungdommen, er regjeringens svar pinlig. De bruker fraværsgrensen til å stoppe ungdommene og langer ut mot de voksne klimaopprørerne med ville beskyldninger om at de er udemokratiske.

Jan Tore Sanner i Høyre kaller engasjementet til ungdommene «fint» og «viktig» men at streik er «en dårlig løsning». Han inviterer til «klimatoppmøte» med ungdommer og sier at skolen burde gripe sjansen til å undervise elevene i hvordan man påvirker politikere. Som om Sanner noensinne hadde lyttet til dem hvis de ikke hadde streiket. Jeg ble stolt av ungdommene da jeg så at de ikke lot seg avspise med noen rundstykker i departementet og noen tomme ord fra Høyre. De krevde forandring, ikke fraser.

I stedet for å bli tatt på alvor, blir ungdommen latterliggjort. De blir avspist med svar som at «da får dere gå til trening selv, eller levere tilbake iPhonene deres». Som om det er ungdommen som i tiår har drevet opp forbruket og skapte en bruk- og kastkultur.

Klimakrisen er ikke lenger et fjernt mareritt. Den utspiller seg foran øynene på oss i dag. Fjorårets tørke, 2017-sommerens ekstreme nedbør, skogbranner i California, issmelting i Antarktis. Dagens ungdom vokser opp i klimakrisens tid.

I over 5 år har Erna Solberg ledet regjeringen. I samme periode har advarslene blitt stadig tydeligere og behovet for store utslippskutt blitt stadig større. Regjeringen har likevel bevisst styrt mot å bryte Norges mål om utslippskutt innen 2020. Tallene er klare: Norge skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, får regjeringen fortsette som planlagt kuttes det 11 prosent.

Uka før den store skolestreiken kom regjeringen med sitt egentlige svar til de streikende: 90 nye oljeblokker tilbys oljeselskaper. Dette skjer noen uker etter at regjeringen satte ny rekord i tildeling av nye utvinningstillatelser til oljeindustrien.

Disse oljefeltene er regjeringens arv til skoleelevene. De vil bli stående og produsere fossil energi i mange tiår framover. År som verden desperat må bruke på å fase ut fossil energi og i stedet gå over til fornybar og utslippsfri energi. Skoleelevene har skjønt det regjeringen nekter å ta inn over seg: Det er funnet for mye kull, olje og gass allerede. Vi kan verken lete etter mer, eller brenne opp det som er funnet.

Klimakrisen er en varslet katastrofe. Vi vet inderlig godt hva som er i ferd med å skje, tegnene er overtydelige. Likevel lukker regjeringen øynene og fortsetter som før.

Politikere som tar ansvar er de som arbeider for å kutte så mye som mulig. I SV har vi de siste årene lagt fram flere titalls forslag til hvordan Norge kan kutte utslippene, og samtidig utvikle et næringsliv med arbeidsplasser som skal ta over for oljen.

Vi kan bli det landet som utvikler nullutslippsbåter, som sørger for at alle nye biler som selges er uten utslipp av klimagasser, som bygger havvindmøller. Samtidig som vi har et samfunn som er rettferdig, og uten store forskjeller.

Greta Thunberg har vist oss hva et enkelt menneske kan gjøre. At alle kan gjøre en forskjell. Fredsarbeid og arbeid for å stanse den farlige klimakrisa henger uløselig sammen. Derfor har Freddy André Øvstegård, SV og Norges yngste stortingsrepresentant, nominert Thunberg til Nobels fredspris.

Verken hun eller de andre streikende elevene skal få et ett klapp på hodet og noen rosende ord om viktigheten av engasjement. Vi skal gi de handling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!