Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skole:

I stedet for høytlesing og fine samtaler, er det vanlig å spise foran skjermen i klasserommet

Vi ler sammen.

SKJERMVANT: Dagens barn vokser opp med iPad i hånden. De er vant til å slappe av foran en skjerm. Hvem sin feil er det? spør artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKJERMVANT: Dagens barn vokser opp med iPad i hånden. De er vant til å slappe av foran en skjerm. Hvem sin feil er det? spør artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I stedet for høytlesing og fine samtaler, er det nå vanlig å innta matpakken foran skjermen i klasserommet. Det får forståelig nok foreldre til å reagere.

Jeg ønsker å ta dere med inn i klasserommet. Her har vi en gjeng med 25 elever som er slitne og sultne etter mye informasjon og inntrykk. Dagens barn vokser opp med iPad i hånden. De er vant til å slappe av foran en skjerm. Hvem sin feil er det? Det er foreldrene som lar de små bruke flere timer daglig foran skjermer. For meg er det merkelig å høre de samme foreldrene klager over 20 minutter TV i skoletiden. Kan dere ikke heller trappe ned skjermbruken hjemme? Alt med måte.

Du må ikke tro at vi setter på en film på storskjerm og lar elevene glane uten å spise. Vår jobb som ansatte i skolen, er å sørge for at barna får i seg næring under lunsjen. Vi går rundt og minner om at maten må inntas. Jeg hører ofte meg selv si: «Husk at du må spise, ellers orker du ikke å leke».

I klasserommet setter vi for eksempel på en kort dokumentar om vennskap. Vi kan rekke opp hånden og stille spørsmål underveis. Jeg ser ikke noe galt i å se på skjermen med elevene, så lenge vi ser sammen. Vi må få en felles opplevelse. Vi ler sammen. Vi kan synes at det er spennende, og glede oss til morgendagens episode. I desember koste vi oss med den gamle julekalenderen «Amalies jul». Hele klassen sang med på sangene.

Du må ikke tro at vi aldri leser bok. Vi har høytlesning mens vi går rundt klasserommet, for å vise elevene de flotte illustrasjonene i bøkene. Noen ganger hører vi på lydbok sammen.

Noen ganger har vi tavlelek. Her kan vi ha tegnelek eller «hangman», det er alltid populært. Du må ikke tro at vi setter barnet foran en skjerm, og tar pause selv.

Hjemme med mine egne barn, er jeg opptatt av at vi spiser middagen sammen. Her forteller barna meg hva de har gjort i barnehagen. Måltidet med barna er et høydepunkt i hverdagen.

Ta dere tid til å snakke og lytte rundt middagsbordet. Nettbrett og TV kan vente. Hvis dere ikke skal se sammen. Le sammen og være nysgjerrige sammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media