Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Salangen-Nyheter

I strupen på ordfører: - Arrogant

Ordføreren i Salangen kommune sier saken om Salangen-Nyheter ikke har blitt behandlet politisk, og heller ikke vil bli det. Det får Bård Hoksrud (Frp) til å reagere kraftig.

KRITISK: Bård Hoksrud (Frp) er ikke nådig i sin dom over Salangen kommune. - At man ikke får et møte med ordføreren er spesielt, og viser en arroganse, sier han. Foto: Christian Roth Christensen
KRITISK: Bård Hoksrud (Frp) er ikke nådig i sin dom over Salangen kommune. - At man ikke får et møte med ordføreren er spesielt, og viser en arroganse, sier han. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag skrev Dagbladet om 34 år gamle Jon Henrik Larsen, som er autist, hundre prosent ufør, og redaktør i den populære lokalavisa Salangen-Nyheter, kjent fra TV3s dokumentarserie med samme navn.

Larsen frykter for avisas framtid. Årsaken er at kommunen har besluttet at han ikke lenger kan få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlig assistent (BPA).

Nå får han støtte fra stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp).

- Det er svært sjelden jeg opplever ordførere som er så arrogante, sier han til Dagbladet.

Tirsdag sendte han en e-post til ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune. Der ba han om et møte med ordføreren for å diskutere saken, og skrev at han gjerne kom til Salangen.

- Jeg fikk et svar der jeg ble kontant avvist, sier Hoksrud.

Prestbakmo er forelagt Hoksruds uttalelser.

UENIG: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune sier Hoksrud ikke hyar blitt avvist, men henvist til Fylkesmannen. Foto: Salangen kommune
UENIG: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune sier Hoksrud ikke hyar blitt avvist, men henvist til Fylkesmannen. Foto: Salangen kommune Vis mer

- Hoksrud har ikke blitt avvist, men henvist til Fylkesmannen. Utover det svaret Hoksrud allerede har mottatt, har jeg ingen ytterligere kommentar. Jeg ser ikke grunn til å kommentere karakteristikker fra Hoksrud, men vil informere om at øvrig politisk ledelse og formannskapet er orientert om håndtering av denne saken, sier hun til Dagbladet.

Videre viser hun til uttalelser gitt til media fra administrasjonssjef Frode Skuggedal. Les hele svaret nederst i saken.

I svaret fra Prestbakmo står det blant annet: «Saken det vises til i e-posten er behandlet av relevant fagenhet, og den har ikke vært og vil ikke bli politisk behandlet i Salangen kommune». Hun mener saken har blitt behandlet etter nasjonal lov og forskrift.

Det reagerer Hoksrud sterkt på.

- Jeg synes det er veldig spesielt av en ordfører. Jeg trodde ordføreren var en ombudsperson for innbyggerne i kommunen sin, og var opptatt av de tjenestene de leverer til dem. At ordføreren sier at hun ikke vil ta i, snakke om eller ha møte om denne saken, det er veldig spesielt.

- Arroganse

Videre skriver Prestbakmo: «Dette er en sak som gjelder vedtak vedrørende omfang av tjenestetilbud for en enkelt bruker, og det vil derfor ikke være naturlig for ordfører å avholde særskilt møte i sakens anledning.»

Hun viser til at vedtaket ble opprettholdt av Fylkesmannen i Troms og Finnmark etter at Larsen klaget, og at dette innebærer at saken er endelig avgjort etter helse- og omsorgstjenesteloven. Videre spørsmål må rettes til Fylkesmannen, mener hun.

- Det betyr at hun ikke vil at politikere skal diskutere saken. Hvis et mindretall i kommunestyret for eksempel ville løftet dette fram, har ordføreren på forhånd sagt at de ikke får lov. At man ikke får et møte med ordføreren er spesielt, og viser en arroganse.

Prestbakmo skriver at Jon Henrik Larsen har en åpen invitasjon til å møte med fagtjenesten som har ansvar for hans sak i Salangen kommune.

- Hun tilbyr et møte med administrasjonen, men vil tydeligvis ikke ha møte med politikere. Men du kan jo ikke nekte Larsen å ha med seg en politiker, så jeg har tenkt å møte opp uansett. Jeg mener man må ha rett til å ha med seg hvem man vil på et møte.

Fan av avisa

Hoksrud sier han har hatt dialog med Larsen over en lengre periode.

- Jeg har sett litt på både lovverk og regelverk. Man kan si at kommunen oppfyller alle krav, men det er ikke noe i veien for at man kan lage en bedre ordning hvis man vil det. Det handler om å kunne levere en ordning som kan være bedre, både for samfunnet og Larsen.

Han mener det er en viktig verdi å føle at man bidrar og gir noe tilbake, og frykter at Larsen nå blir sittende passiv.

- Er man opptatt av å finne gode løsninger for dem det gjelder, kunne man nok fint videreført den opprinnelige ordningen, og latt Jon Henrik beholde den gode hverdagen sin, hvor han går på jobb, produserer og leverer. Dessuten sysselsetter han andre.

Hoksrud er også stor fan av lokalavisa, som er kjent for varme og lokale nyheter om stort og smått.

- Det er utrolig kult å lese! Det er folkelig, det fenger, og folk liker det. Det er dritmorsomt.

- Leser loven feil

Larsen får også støtte fra Norsk Handikapforbund.

De mener kommunen tolker loven feil.

I et brev til kommunen skriver de at de støtter Jon Henrik Larsen, og håper en løsning snart kommer på plass.

Det er to ordninger det er snakk om: VTA (varig tilrettelagt arbeidsplass) og BPA (brukerstyrt personlig assistent). VTA er organisert gjennom NAV, mens BPA ligger under kommunen.

- Vi oppfordrer Salangen kommune til å samarbeide med Nav for å finne løsninger som sikrer at Jon Henriks VTA-plass får de rammebetingelsene som skal til for han fortsatt skal stå i jobb, heter det i brevet.

- Hindres ikke

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik mener kommunen argumenterer konservativt, og bruker loven så restriktivt som overhodet mulig.

- Loven er laget for å kunne brukes allsidig, og lovverket hindrer på ingen mulig måte kommunen i å la Larsen bruke BPA på arbeidsplassen, sier hun til Dagbladet.

Som hovedregel brukes ikke BPA innafor skole, utdanning og jobb. Brandvik mener imidlertid at kommunen ser bort ifra følgende setning i et rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven: «For å oppfylle målsettingen om et aktivt liv i samvær med andre, jf. helse- og omsorgstjenesteloven paragraf 1.1, må også tiltak utenfor hjemmet inkluderes».

Kommunen er forelagt Brandviks uttalelser.

- Vi tar dette til etterretning, og viser til tidligere uttalelser til media, sier administrasjonssjef Frode Skuggedal til Dagbladet.

Vil ansette regnskapsfører

Tidligere har han fått støtte fra komikerduoen Atle Antonsen og Johan Golden. Salangen-Nyheter har figurert hyppig i den faste spalten «Lokale nyheter» i deres podkast «Misjonen».

SAMLER INN PENGER: Redaktør Baard Arvid Larsen i avisa Frolendingen vil samle inn 50 000 kroner. Foto: Marie Hatlevoll / Frolendingen
SAMLER INN PENGER: Redaktør Baard Arvid Larsen i avisa Frolendingen vil samle inn 50 000 kroner. Foto: Marie Hatlevoll / Frolendingen Vis mer

Blant «Misjonens» lyttere er redaktør Baard Arvid Larsen i avisa Frolendingen. Nå vil han samle inn 50 000 kroner til Salangen-Nyheter.

- Jeg har et valg. Jeg kan enten sitte stille og gjøre ingenting, eller jeg kan gå inn og prøve å hjelpe. Hvis ingen gjør noe, er sjansene store for at hele avisa ryker, sier han til Dagbladet.

Innsamlingen ble offentliggjort på nettstedet Spleis mandag formiddag. I skrivende stund har den samlet inn 3 520 kroner.

- Tanken er at det skal gå til å ansette en regnskapskyndig, som kan ta tak i det Larsen selv sier er problemet: at han ikke klarer å ordne økonomien. I samarbeid med Larsen vil vi finne noen som kan hjelpe til.

Han mener lokalavisene er viktige for mediemangfoldet.

- Larsen gjør en innsats for lokalområdet, og skaper både arbeidsplasser og positiv omtale av bygda. Og han er selv interessert i å gjøre noe, ikke bare sitte å stirre i veggen og heve trygd, sier han.

- Bør se lenger

Han håper den midlertidige støtten vil være til hjelp i påvente av en mer permanent løsning.

- Det kan godt være at kommunen er innafor regelverket her, men av og til bør man se litt lenger enn til nærmeste vedtak.

Han understreker at det ikke finnes noen garanti for at pengene vil redde avisa.

- Men det vet vi ikke før vi har prøvd. Vi vil prøve, vi har et lite håp om at andre henger seg på. Det er ikke akkurat sånn at lokalaviser popper opp som paddehatter hver måned, men man leser støtt og stadig om lokalaviser som legger ned.

- Ansvar for livskvalitet

Brandvik mener også at kommunen har et ansvar om å samordne med andre ytelser.

«Det vil likevel i mange tilfeller være hensiktsmessig å samordne ulike assistenttiltak, slik at brukeren får et begrenset antall personer å forholde seg til», heter det i rundskrivet.

- Dette gjelder hvis det for eksempel er viktig for vedkommende at så få folk som mulig jobber med dem. Lovverket sier at det skal brukes på denne måten hvis det er fornuftig, selv om hovedregelen er noe annet. Kommunen ser bare på hovedregelen, og da tolker de faktisk ikke riktig, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!