I superklasse

Ny, slående kortfilm fra vår norske Gullpalmevinner

FILM: Det er ikke uten forventninger man går til en ny kortfilm av Bobby Peers, mannen som hentet hjem en Gullpalme til Norge fra Cannes i fjor. I går hadde «Spandexmann» verdenspremiere på filmfestivalen i Tromsø.

Som «Sniffer» er også «Spandexmann» et ordløst epos som er sterkt og underlig i det visuelle språket. Peers evner å risse opp små noveller ved hjelp av få og uventede effekter. Her er det regn i strie og klangfulle dråper som slår an en tonen innledningsvis. I de tomme og våte gatene beveger avisbudet Ben seg med hetta på regnjakka godt trukket nedover øynene. Han ser et mennesket bli overfalt og skamslått av tre menn, men griper ikke inn.

I en kartong med barndomsminner finner han et superheltkostyme, ifører seg det og drar på gjenforeningsfest. Men der er det ingen plass for spandexkledde supermenn; alle damene er utkledd i bunnykostymer og mennene er pingviner. De leker stolleken, og som kjent dreier det seg om å holde seg «innenfor» helt til det siste.

I Bobby Peers filmunivers handler mye om å våge å bryte ut, og her får Ben hjelp av tegneseriefantasier - snakkebobler - til sin ensomme kamp mot uretten. Superelegant turnert, med storslagne bilder i et surrealistisk formspråk og et treffende musikalsk følge, signert Julian Berntzen.

I superklasse