Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I Syria er alle utfall av borgerkrigen skrekkelige

I Syria finnes det nå ingen mulige gode utfall av borgerkrigen for USA og Vesten, og militær innblanding kan ikke hjelpe på dette med mindre man vil okkupere landet.

HÅPLØST: Opprørere fra Den Frie Syriske Hæren løper i dekning under kamper mot regjeringsstyrkene i Aleppo. For USA og Vesten blir de3t like galt uansett hvem av de to sidene som måtte vinne. Og fortsetter alt som før så fortsetter de umenneskelige lidelsene for syrerne. Foto: AP / Scanpix / Aleppo Media Center, AMC
HÅPLØST: Opprørere fra Den Frie Syriske Hæren løper i dekning under kamper mot regjeringsstyrkene i Aleppo. For USA og Vesten blir de3t like galt uansett hvem av de to sidene som måtte vinne. Og fortsetter alt som før så fortsetter de umenneskelige lidelsene for syrerne. Foto: AP / Scanpix / Aleppo Media Center, AMC Vis mer
Kommentar

Ikke en eneste vestlig statsleder orker å tenke en full militær innmarsj i Syria og en langvarig okkupasjon av landet, slett ikke USAs president, Barack Obama. Men Obama vil straffe president Bashar al-Assad og hans regime for bruk av kjemiske våpen. Og president François Hollande i Frankrike vil delta sammen med USA i et hevntokt mot Assad. Det er snakk om et kortvarig og avgrenset angrep, og det vil ikke avgjøre eller avslutte borgerkrigen i Syria.

- Verdenssamfunnets troverdighet står på spill, forsvarte Obama seg i Stockholm.

Men borgerkrigen i Syria raser videre, med mer enn hundre tusen drepte på to år, to millioner flyktninger i utlandet og fire millioner på flukt i eget land, et land med 22 millioner innbyggere. Og for Vesten og USA er alle tenkelige utfall av borgerkrigen bokstavelig talt skrekkelige.

Hvis Assad vinner og slår ned opprørerne vil det være et kraftig tilbakeslag. Iran, som har hjulpet hans regime med penger og våpen, vil få en andel i seieren. Det samme gjelder Hizbollah i Libanon, som har sendt soldater. En seier for Assad vil derfor styrke både makta og anseelsen til sjia-regimet i Iran og deres allierte i Libanon, Hizbollah, og true både de sunni-muslimske arabiske statene og Israel. Iran er USAs fremste erklærte fiende.

Og både Russland og Kina ville glede seg over en seier for Assad, som de har vernet, særlig fordi det ville være et nederlag for både USA og EU-land som Storbritannia og Frankrike. Et svekket EU styrker Russland i landene langs østgrensa til EU, som dels faller sammen med østgrensa for NATO.

Hvis opprørerne vinner er det truende for USA og landets venner i Europa. Ytterliggående islamistiske grupper, noe av dem med bånd til al-Qaida, preger stadig mer opprørsstyrkene. For disse gruppene er det ikke snakk om å innføre demokrati og rettsstat, ikke om å grunnlegge en sekulær stat i et muslimsk land etter forbilde av Tyrkia. For religiøse og etniske mindretall, som kristne, sjia-muslimer, alawitter og kurdere, kan en seier for opprørerne ende med ny undertrykkelse.

Her er det islamister som kan minne om Taliban, som dreper sunni-muslimer som ikke er pietistiske nok. Her er ytterliggående sunnier som dreper kristne, alawitter og sjiaer fordi de er «vantro». Og her er «hellige krigere» fra Irak som vil gjøre Syria til base og legge verden for sine føtter. Et regime av «hellige krigere» i Syria ville være en trussel for USA og Europa, og ikke minst for nabolandet Israel, men også for arabiske naboland. For Russland ville det være minst like ille.

Både det ene og det andre utfallet er uønsket, for å si det forsiktig, for USA og EU.

Perverst nok er det «best» for USA og Vesten å la borgerkrigen fortsette som nå, som en uavgjort kamp med evige ekstraomganger. Men dette koster skrekkelig mange syreres liv og umenneskelige lidelser for enda flere.

Mulighetene var mye lysere da opprøret begynte. Da trodde man å se et samfunn som samlet seg om å kaste Assad-diktaturet og et forholdsvis kortvarig opprør. Tyrkia ble ansett som forbildet for opprørerne, og man trodde Tyrkia kunne hjelpe dem til en rask seier, med baser på tyrkisk jord, etterretningshjelp og militære råd, samt våpenforsyninger fra USA gjennom Tyrkia. Men Tyrkia har vist seg ganske maktesløst, og nå er statsminister Recep Tayyip Erdogan den som mest ivrer for et militært angrep mot Assad-regimet.

Men også for Tyrkia er alle mulige utfall av borgerkrigen i Syria like håpløse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling