DEBATT

I takt med folket

I en undersøkelse fra SSB svarer 73 prosent at de har et positivt forhold til innvandrere. Disse tallene har begrenset verdi.

TALLKNUSEREN: «På bakgrunn av den unisone hyllesten mediene har gitt SSB?s tall, har jeg sett litt nærmere på SSB?s holdningsundersøkelse om innvandring», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones
TALLKNUSEREN: «På bakgrunn av den unisone hyllesten mediene har gitt SSB?s tall, har jeg sett litt nærmere på SSB?s holdningsundersøkelse om innvandring», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse foretatt av SSB (2012) svarer 73 prosent at de har et positivt forhold til innvandrere. Visstnok ti prosentpoeng høyere enn hva som var tilfellet i 2002. SSB har definert en innvandrer som en utenlandskfødt person med to utenlandskfødte foreldre. Byrået har på den måten samlet innvandrere fra alle verdens land i samme kategori. Forhold knyttet til kultur, språk og verdier har byrået funnet irrelevant, og hvorvidt innvandreren er selvhjulpen og økonomisk bidragsyter til samfunnet har heller ikke hatt betydning for SSB. I SSBs verden er alle innvandrere like. En arbeidsinnvandrer fra Sverige vurderes på samme måte som en trygdet, analfabet fembarnsmor fra Somalia. Min påstand er derfor at tallene har begrenset verdi, og at jeg derfor ikke «tror på» dem.

Min skepsis til resultatene fra undersøkelsen vakte stor oppmerksomhet, og over hele landet har mediemangfoldet formidlet det nøyaktig samme budskapet: Nordmenn blir stadig mer begeistret for den kulturelle berikelsen innvandringen fører med seg, og Frp er i utakt med folket. Ifølge Oslos ordfører spiller jeg visstnok i tillegg på innvandrerfrykt.På bakgrunn av den unisone hyllesten mediene har gitt SSBs tall, har jeg sett litt nærmere på SSBs holdningsundersøkelse om innvandring. Dette er en årlig begivenhet som startet i 2002, den siste ble publisert i desember 2012.Undersøkelsene omfatter en rekke påstander om innvandring og viser en tendens som taler gårsdagens «gladsak» midt imot. For mens et ensrettet Medie-Norge ukritisk konkluderer med at folket stadig blir mer positiv til innvandring, forteller SSBs undersøkelse at hovedtrenden i beste fall er stabil, men mer sannsynlig går i negativ retning. I alle fall om vi ser på de siste fem årene (2008- 2012), som vel er det mest interessante, da det er i denne perioden vi har hatt størst vekst i innvandringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer