I takt med verdier

I det konserverte Norge til Christian Tybring-Gjedde, er det ikke plass til kvinner med fem barn som ikke får jobb.

VERDISPØRSMÅL: Hvorfor er en trygdet fembarnsmor fra Somalia mindre verdt enn en arbeidsinnvandrer fra Sverige, spør artikkelforfatteren etter Christian Tybring-Gjeddes (bildet) kronikk i Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VERDISPØRSMÅL: Hvorfor er en trygdet fembarnsmor fra Somalia mindre verdt enn en arbeidsinnvandrer fra Sverige, spør artikkelforfatteren etter Christian Tybring-Gjeddes (bildet) kronikk i Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Det Christian Tybring-Gjedde fra FrP forsøker å overbevise oss om i Dagbladet 18. juli er både merkverdig og alvorlig. Hvorfor er en trygdet fembarnsmor fra Somalia mindre verdt enn en arbeidsinnvandrer fra Sverige? «I SSB's verden er alle innvandrere like», skriver han, og får klart fram at det er de ikke i hans verden. En bærekraftig innvandringspolitikk for han og FrP er å stenge grensene, fordi verdiene i det norske samfunnet står i så sterk kontrast til, og er så sårbare for, verdiene i ikke-vestlige samfunn.

Tybring-Gjedde vil gjerne isolere og rendyrke det norske. I det konserverte Norge han ønsker seg, er det dessverre ikke plass til kvinner med fem barn som ikke får jobb eller ikke kan jobbe. Hvis dette hadde vært de norske verdiene, ville de etter min mening uansett ikke være verdt å ta vare på. Men jeg, og De Grønne, tror ikke dette er de norske verdiene.Norge har en lang tradisjon for å ta imot impulser utenfra, og samfunnet i dag består, heldigvis, av et mangfold av kulturer. Skal man først finne en felles, grunnleggende verdi for det norske samfunnet, er det kanskje at vi er et egalitært samfunn. Det betyr at samfunnet bygger på prinsippet om alles likeverd - i motsetning til Tybring-Gjeddes prinsipper.

Den grønne bevegelsen er motpolen til de innvandringskritiske partiene i Europa. Hvor man er født har man ikke kontroll over, derfor bør det ikke være slik at dette skal bestemme hvilket liv du kan lage for deg selv. For oss er alle mennesker like mye verdt, uansett hvor de befinner seg. Vårt svenske søsterparti Grön Ungdom, kjører i disse dager kampanjen «muligheter - ikke murer». De mener alle mennesker har rett til å bevege seg fritt, uansett om de vil jobbe, ta utdanning eller trenger beskyttelse. Jeg mener de har et godt poeng. Det er her innvandringsdebatten i Norge burde ligge, ikke der Tybring-Gjedde legger den. De Grønne vil ta imot langt flere kvoteflyktninger enn i dag. Vi mener fembarnsmødre fra Somalia er like mye verdt som fembarnsmødre fra Norge, og at det er minst like verdifullt å ta dem i mot, som svensker som ønsker å tjene noen ekstra kroner. Det er vår plikt å gi mennesker beskyttelse om de trenger det.

For oss grønne handler innvandringspolitikk om medmenneskelighet - ikke om fremmedfrykt, løse antakelser og SSB-statistikker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.