Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I tida mellom siste klappersmell og lansering var ekteskapet ved veis ende

Skuespiller Fridtjov Såheim og ekskona Henriette Steenstrup spiller sammen i TV 2-serie.

- INGEN DRAMATIKK: Skuespiller Fridtjov Såheim er aktuell med TV 2-programmet «En bit av historien» sammen med ekskona Henriette Steenstrup.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- INGEN DRAMATIKK: Skuespiller Fridtjov Såheim er aktuell med TV 2-programmet «En bit av historien» sammen med ekskona Henriette Steenstrup.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Vi var et par da vi spilte inn serien, men visste at det gikk mot et brudd, sier skuespiller, regissør og manusforfatter Fridtjov Såheim (48) til Dagbladet.

Lørdag er det premiere på TV 2-konseptet «En bit av historien». Et kostymerikt historieprogram hvor Såheim og daværende ektefelle, skuespiller og komiker Henriette Steenstrup (42), tar en imaginær tidsmaskin bakover i Norges-historien for å besøke åtte forskjellige tidsepoker.

SKILLES SOM VENNER: Henriette Steenstrup og Fridtjof Såheim snakket åpent om tida der de to ble skilt under et lengre intervju på «Senkveld med Thomas og Harald». Video: TV 2 Vis mer

- Ingen dramatikk

I programmet reiser de to helt fra vikingtida til 70-tallet, men i tida mellom siste klappersmell og lansering var imidlertid ekteskapet ved veis ende. De to skilte lag som gode venner. At forholdet gikk mot slutten var ingen distraksjon, hevder Såheim.

30-TALLET: Henriette Steenstrup og Fridjtov Såheim fester slik overklassen gjorde på 1930-tallet. Foto: TV 2
30-TALLET: Henriette Steenstrup og Fridjtov Såheim fester slik overklassen gjorde på 1930-tallet. Foto: TV 2 Vis mer

- Det var ingen dramatikk eller tredjeperson involvert, og parterapi var ikke redningen. Etter 12 år sammen var vi rett og slett på hvert vår sted. Å jobbe sammen går helt fint, så vi er klare for sesong to dersom det er aktuelt, slår han fast og fortsetter:

- Kjærligheten er jo noe man må finne ut av framover. Samtidig virker det som at man skal ha et uendelighetsperspektiv på alt i dag. Er ikke ting uendelig, så er det mislykka, men de 12 årene jeg og Henriette hadde sammen er vellykka. Vi har to flotte barn og står hverandre fremdeles nær.

Vikingnørd

Såheims favorittepoke var 70-tallet, proppfullt av referanser til egen barndom.

- Jeg er ganske historisk interessert, og nørd på vikingtida for eksempel.

- Så du «Vikingane»? Det skulle jo være episk og dust, noe det var, men dette «ættestupet» de har i første episode, hvor gamlingene tar sitt eget liv for å ikke være til bry, stemmer det?

- He he, «Vikingane» er vel ikke helt til å stole på, men man har stammer i Amazonas som skal ha tatt livet av de gamle. De ble drept eller bundet fast til et tre og forlatt.

- Høres bedre ut enn et norsk sykehjem. Vil du dø aleine i skogen eller på et gamlehjem i Norge?

- Man er ofte litt romantisk rundt det der, og sier «i stedet for å sitte på et gamlehjem og sikle med alzheimers så vil man heller ha en overdose morfin». Jeg tror derimot at dødsangsten og livsviljen vår er sterkere enn vi tror.

AKTUELL: Fridtjov Såheim er å se på TV 2 i tida framover og på Nationaltheatret fra 30. mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTUELL: Fridtjov Såheim er å se på TV 2 i tida framover og på Nationaltheatret fra 30. mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg fnyser litt av folk som sier «havner jeg i rullestol, da må du love å kverke meg». Jeg tror man får en ny driv, det er derfor vi overlever. Vi fortrenger døden. Uten det instinktet hadde vi ikke overlevd som rase, sier Såheim.

- Det finnes jo folk som vil dø, men da er det nok kroniske smerter det er snakk om. Aktiv dødshjelp, i kombinasjon med at storfamilien er i ferd med å smuldre opp, er nok en farlig port å åpne, fortsetter han.

Fikk Shakespear-rolle

Tidsklemma løser han og Steenstrup med fleksibilitet og «et kobbel med barnevakter», og det fungerer bra, hevder Såheim. Arbeidsuka finner for tida sted på Nationaltheatret hvor han har rollen som Hertug Frederick i Shakespeare-stykket «Som dere vil». Premieren er satt til 30. mars.

- Jeg tenkte det hadde vært hyggelig å treffe noen folk, fleiper frilanseren om den tidvis økte jobbkapasiteten som følger med delt omsorg.

- Så jeg tok en telefon ned til teatret og var heldig, de hadde noe ledig med en gang. Egentlig ser jeg for meg å jobbe mer på teatret når ungene er litt større, det er kjipt å jobbe kveld når du har små barn, sier Såheim.

Som skuespiller er 48-åringen fra Son spesielt kjent for sine tolkninger av små og store biroller. Til tross for tilstedeværelse i rundt 40 spillefilmer og en rekke tv-serier, er bare et fåtall hovedroller.

- Med hånden på hjertet. Skal man overleve lenge i den lille, norske film- og tv-bransjen er det som en generell regel biroller man må gjøre. Man er ikke i sentrum, får noen hvileskjær og slipper å gå rett på veggen med utbrenthet, sier Såheim.

Skreddersydd hovedrolle

I 2013 tok han med seg en Amanda-statuett hjem for beste mannlige birolle i kostymedramet «Victoria», og den hyllede innsatsen i «Lilyhammer», som den katastrofalt konfliktfylte integreringsfantasten Jan Johansen, sørget for flere Gullruten-nominasjoner.

2002: Aksel Hennie og Fridtjov Såheim lekeslåss på settet til «Jonny Vang», en av Såheims mange biroller. Foto: Eivor Eriksen/Dagbladet
2002: Aksel Hennie og Fridtjov Såheim lekeslåss på settet til «Jonny Vang», en av Såheims mange biroller. Foto: Eivor Eriksen/Dagbladet Vis mer

Ingen regler uten unntak. Til neste år har Såheim hovedrollen i komidramaet «Roeng» sammen med komiker Otto Jespersen. Rollen er spesiallaget for Såheim av det samme ekteparet som står bak den internasjonale suksessen, «Lilyhammer» (Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin).

I den Rubicon-produserte TV 2-serien spiller Såheim ordfører Tom Eide som reinvesterer Roeng (anagram for Norge red.anm.) kommunes pensjonsfond på 700 millioner kroner i et internasjonalt hedgefond.

- De treffer jackpot og får noe sånt som 11 milliarder tilbake. Da staten blander seg inn for å få en del av kaka, bestemmer de seg for å svi av alt, sier Såheim, som beskriver den skreddersydde jobben som fantastisk.

Hollywood-kjøret

- Det er jo en drøm å få noe slikt laget for seg. Nå håper jeg å få jobbe med «Roeng» i mange sesonger. I likhet med Jan Johansen er jeg blitt veldig glad i Tom Eide. Han er nok en merkelig blanding av Bill Clinton og tidligere Vågå-ordfører Rune Øygarden, fleiper Såheim.

Han har tidligere uttalt at han har prioritert barna foran minst én større Hollywood-produksjon, og ser ikke for seg å satse over dammen i den nærmeste framtid.

Såheim foretrekker å gjøre ting selv, og har verken agent i Norge eller i utlandet.

- Det er et kjør der borte, og veldig overfladisk. Samtidig er jeg er 48 år. Hollywood-toget er gått. Du må reise dit og gå «all inn» i to-tre måneder. Det er et vanskelig valg, og det er andre måter og gjøre det på, sier skuespilleren og fortsetter:

- HBO har sett piloten til «Roeng kommune» og digger det. Man kan gå rett på strømmerne for tida. Jeg har kommet langt i castingprosesser via selftapes, så man må ikke være der borte i to år for å drikke cocktails og prate drit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media