KONGSBERG-STYRELEDER: Finn Jebsen. Foto: NTB Scanpix
KONGSBERG-STYRELEDER: Finn Jebsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

I toppsjiktet i norsk næringsliv er det gjennom tiår utviklet en kultur for tildekking

 Da en intern gransking avslørte millionøverføringer til skatteparadiser, la Kongsberg-ledelsen rapporten i skuffen.

Meninger

Så har det skjedd igjen. Et teknologisk flaggskip i norsk industri rystes av etterforskning mot en ansatt for grov økonomisk utroskap, hvitvasking og grov skatteunndragelse. Økokrim har tatt ut tiltale mot en tidligere salgssjef for Øst-Europa i Kongsberg Defence & Aerospace. Tiltalens hovedpunkt er utbetaling av 150 millioner kroner til en rumensk general og en byråkrat via et nett av selskaper i skatteparadiser. Pengene er blitt utbetalt fra Kongsberg Gruppen, men selskapet er ikke tiltalt.

Straffesaken er det juridiske sporet i denne saken. Det skal domstolen avgjøre. I tillegg er det to politiske spor. Det ene gjelder den statlige forsvarsbedriftens operasjoner i det internasjonale våpenmarkedet. Det andre sporet handler om hvordan selskapets administrasjon og styre holdt saken hemmelig. Etter en intern gransking så Kongsberg Gruppen ingen grunn til å varsle Økokrim eller andre myndigheter. Etterforskning kom i gang som følge av at den interne rapporten ble lekket til politiet.

Les også: Kongsberg Gruppen fikk korrupsjonsmistanke allerede i 2008

Norge er en av verdens store eksportører av krigsmateriell, og Kongsberg Gruppen er den viktigste produsenten. Det internasjonale våpenmarkedet er et av verdens mest kyniske og korrupte, og krever en helt spesiell årvåkenhet fra et norsk, statlig selskap som Kongsberg Gruppen. At det i den aktuelle saken handler om salg til NATO-medlemmet Romania, var ingen grunn til å senke kontrollnivået. Utbetalinger av såkalte konsulenthonorarer er en gjenganger i alle saker som gjelder korrupsjon eller økonomisk utroskap.

Det påfallende i denne saken er ledelsens tildekkking. Da en intern gransking avslørte millionøverføringer til skatteparadiser, la Kongsberg-ledelsen rapporten i skuffen. Ifølge Dagens Næringsliv fikk verken selskapets styre eller Økokrim oversendt rapporten. Derimot innhentet ledelsen to juridiske uttalelser for å forsikre seg om at det var mulig å holde Økokrim utenfor. Styreleder i Kongsberg Gruppen, Finn Jebsen, karakteriserer denne saksbehandlingen som «forsvarlig».

Mange vil finne den uttalelsen oppsiktsvekkende. Det er den ikke. I toppsjiktet i norsk næringsliv er det gjennom tiår utviklet en kultur for tildekking. Saker som ikke tåler dagens lys, juridisk eller i forhold til virksomhetens omdømme, skal holdes unna offentligheten. I beste fall strekker man seg til en gransking foretaket selv bestiller og betaler for. Denne tildekkingskulturen avler korrupsjon og økonomisk utroskap.