I tre måneder testet venstreradikale Mímir Kristjánsson livet som aksjespekulant

- Jeg ble helt avhengig.

AKSJESPEKULANT: Mímir Kristjánsson har skrevet bok om å leve av børsen. Foto: Jørn H. Moen.
AKSJESPEKULANT: Mímir Kristjánsson har skrevet bok om å leve av børsen. Foto: Jørn H. Moen.Vis mer

(Dagbladet): Prosessen følges i boka «Slik blir du superrik», som utgis i dag.

Med 20 000 kroner fra Fritt Ord gikk Kristjánsson inn i aksjemarkedet på fulltid for å teste sin påstand om at «enhver idiot med litt penger mellom hendene klarer å bli rik».

Underveis ble han raskt plaget av hvor stor del av framtida til Norges innbyggere som er plassert i aksjer, fra pensjoner til kommunekasser, og ikke minst oljefondet.

Ansiktsløs forvaltning - Jeg er ikke hundre prosent sikker på at vi ikke skal ha noen penger på børs. Men jeg er helt sikker på at vi i altfor stor grad har overlatt spørsmål om forvaltningen til meglere og ansiktsløse byråkrater, og i for liten grad diskuterer hva vi vil med en formue som tross alt er verdens største fond, forklarer Kristjánsson.

I sin kronikk i Dagbladet i dag, skriver han følgende:

«Blant de blås tilhengere finnes det en mann som på en glimrende måte kan bekle jobben som oljefondsminister. Han heter Øystein Stray Spetalen.»

- Hvorfor Stray Spetalen?

- Vi har ikke akkurat vært bestevenner tidligere, men her er jeg sikker på at han kan mer og mener bedre ting enn de aller fleste av både politikere og finansfolk. Spetalen er en av de få i Norge som er kritisk til en utvikling der vi planløst kjøper opp aksjer i utlandet.

Ble avhengig I boka opplever Kristjánsson oppturer og nedturer både i aksjemarkedet og privatlivet.

- Det som slo meg som en knyttneve med dette prosjektet, var at jeg ble helt gal av å drive med det. Jeg ble helt avhengig, samtidig som det var veldig fremmedgjørende. Det kommer til et punkt i boka der jeg rett og slett ikke orker mer, og slutter litt.

Den største overraskelsen var likevel hvor godt han likte å drive med aksjehandel.

- Jeg trodde jeg skulle beholde en kritisk distanse og late som jeg var kynisk, uten å bli følelsesmessig involvert. Men det gikk ganske kjapt, altså, og jeg ble et dårligere menneske av det, sier han.

Tjente på SAS-krisen - En av tingene jeg tjente aller mest på var krisen i SAS, da de ansatte ble tvunget med på betydelige lønns- og pensjonskutt. I Klassekampen og Rødt har jeg stått på barrikadene for å hindre sånt, men nå tok jeg meg i å sitte og oppdatere Nettavisen med tanke på at den siste fagforeningen i Danmark måtte gå med på det.

Etter tre måneder som spekulant hadde Kristjánsson økt verdien av innsatsen på 20 000 kroner med 25 prosent.

- Kan enhver idiot bli rik?

- Jeg tror alle som prøver å sette seg inn i dette og har penger til å begynne med, kan klare å tjene ganske greit på børs. Veldig mye handler om flaks. Men det betyr også at alle kan tape på det.

Les Kristjánssons kronikk her.