I Ungarn gikk 100 000 i demonstrasjonstog mot skatten filmbransjen vil innføre i Norge

Vil ha særskilt skatt på datatrafikk.

FORBRUKEREN FÅR REGNINGA: Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet er kritisk til å subsidiere norsk film med avgift på et så nødvendig gode som internett-tilgang. Foto: Forbrukerrådet
FORBRUKEREN FÅR REGNINGA: Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet er kritisk til å subsidiere norsk film med avgift på et så nødvendig gode som internett-tilgang. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forbrukerrådet er kritiske til norske filmprodusenters krav om en særskilt skatt på datatrafikk som skal komme norsk film til gode.

- Vi mener skatten bommer fullstendig. Internett brukes til mye mer enn film, og er blitt en livsnødvendighet på linje med elektrisitet. Det er viktig for alt fra få utført banktjenester til å holde kontakt med det offentlige, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til Dagbladet.

Inntektssvikt - I Norge er det et mål at alle offentlige tjenester skal bli digitale. Da kan en ikke øke kostnaden for å delta, sier han, og viser til at FN i 2011 definerte internettilgang som en grunnleggende borgerrettighet.

Det er norske filmprodusenter som har luftet tanken om en avgift på datatrafikk som kan kompensere for den dramatiske svikten i salg av DVD- og Bluray-plater.

Produsentforeningen har argumentert med at nettleverandørene tjener gode penger på å formidle produktene innholdsprodusentene skaper, og at det derfor er naturlig at de bidrar til finansieringen.

Vil representere forbrukerne Filmskatten har fått støtte av Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann på Stortinget, Arild Grande, og vil komme på agendaen når kulturminister Thorhild Widvey (H) skal hamre ut framtidas filmfinansiering i sin varslede rundebordskonferanse med filmbransjen, strømmetjenestene og bredbåndsleverandørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.