Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I Ungarn gikk 100 000 i demonstrasjonstog mot skatten filmbransjen vil innføre i Norge

Vil ha særskilt skatt på datatrafikk.

FORBRUKEREN FÅR REGNINGA: Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet er kritisk til å subsidiere norsk film med avgift på et så nødvendig gode som internett-tilgang. Foto: Forbrukerrådet
FORBRUKEREN FÅR REGNINGA: Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet er kritisk til å subsidiere norsk film med avgift på et så nødvendig gode som internett-tilgang. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

(Dagbladet): Forbrukerrådet er kritiske til norske filmprodusenters krav om en særskilt skatt på datatrafikk som skal komme norsk film til gode.

- Vi mener skatten bommer fullstendig. Internett brukes til mye mer enn film, og er blitt en livsnødvendighet på linje med elektrisitet. Det er viktig for alt fra få utført banktjenester til å holde kontakt med det offentlige, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til Dagbladet.

Inntektssvikt - I Norge er det et mål at alle offentlige tjenester skal bli digitale. Da kan en ikke øke kostnaden for å delta, sier han, og viser til at FN i 2011 definerte internettilgang som en grunnleggende borgerrettighet.

Det er norske filmprodusenter som har luftet tanken om en avgift på datatrafikk som kan kompensere for den dramatiske svikten i salg av DVD- og Bluray-plater.

Produsentforeningen har argumentert med at nettleverandørene tjener gode penger på å formidle produktene innholdsprodusentene skaper, og at det derfor er naturlig at de bidrar til finansieringen.

Vil representere forbrukerne Filmskatten har fått støtte av Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann på Stortinget, Arild Grande, og vil komme på agendaen når kulturminister Thorhild Widvey (H) skal hamre ut framtidas filmfinansiering i sin varslede rundebordskonferanse med filmbransjen, strømmetjenestene og bredbåndsleverandørene.

Det bordet vil gjerne Forbrukerrådet også sitte ved.

- Jeg må anta at Regjeringen også ønsker at forbrukernes interesser skal være representert. Det er de som får regninga, sier Myrstad.

Kulturdepartementets kommunikasjonssjef Hanne Giørtz opplyser til Dagbladet at det er meningen at Forbrukerrådet skal være invitert til rundebordskonferansen.

- Hvis de ikke har fått invitasjonen beror det på en glipp, og vi vil sende den på nytt. Det er viktig for statsråden at forbrukerperspektivet er med, sier hun.

- Hopper på konklusjoner Forbrukerrådet mener det i utgangspunktet er for liten konkurranse om å levere høyhastighetsbredbånd i Norge, og at en kostnadsøking vil gjøre vondt verre.

De peker også på at en filmskatt vil kunne få andre næringer som er utfordret av internett - alt fra musikk og nyhetsmedier til fysiske butikker som ser at kundene heller bestiller varer på nettet - kan kreve sin egen internettskatt.

Produsentforeningens styreleder Asle Vatn sier imidlertid at det er for tidlig å hoppe på konklusjoner om at skatt på datatrafikk er løsningen på filmbransjens økonomiske utfordringer.

- Det vi har bedt om - og som vi nå har fått - er en arena for utveksling av synspunkter og interesser med de nye delene av verdikjeden. Dette handler ikke bare om datatrafikk. Det handler like mye om aktører som Netflix, HBO Nordic, Altibox, Canal Digital og så videre. Kanskje viser det seg at vi har så mye felles at dette ikke er så kontroversielt, sier Vatn.

- Så kan jeg legge til at vi har en tradisjon i vår del av næringa for at alle som tjener penger på distribusjon og formidling også bidrar til produksjon av nytt innhold, sier han.

Masseprotester i Ungarn En internettskatt som subsidierer lokale innholdsprodusenter skal allerede være på plass i Frankrike, og debatteres heftig i Danmark. Da Ungarn forsøkte å innføre en skatt på rundt fem kroner per gigabyte datatrafikk i høst, førte det imidlertid til masseprotester.

Rundt 100 000 mennesker gikk i demonstrasjonstog mot forslaget, og det ble kastet gammelt datautstyr mot bygningen til statsminister Viktor Orbans parti, ifølge BBC News.

Selv ikke da Orban foreslo å begrense skatten oppad til rundt 20 kroner måneden per husstand, roet gemyttene seg. I slutten av oktober ble forslaget erklært dødt.

MASSEPROTESTER: I Ungarn gikk 100 000 i protesttog da myndighetene ville skattlegge datatrafikk i høst. Forslaget ble til slut vraket. Foto: NTB Scanpix
MASSEPROTESTER: I Ungarn gikk 100 000 i protesttog da myndighetene ville skattlegge datatrafikk i høst. Forslaget ble til slut vraket. Foto: NTB Scanpix Vis mer