KOMMENTARER

I USA kan pengeprat fort bli oppfattet som jødehat

Muslimsk Kongress-representant beskyldes for antisemittisme i USA. Det er ikke greit å vite hva som er innafor i den amerikanske Israel-debatten.

SKAPTE RASERI: Ilhan Omar ble beskyldt for antisemittisme etter sin twittermelding om at politisk støtte til Israel har med økonomiske bidrag til Kongress-medlemmer å gjøre: Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix
SKAPTE RASERI: Ilhan Omar ble beskyldt for antisemittisme etter sin twittermelding om at politisk støtte til Israel har med økonomiske bidrag til Kongress-medlemmer å gjøre: Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nyvalgt medlem av Representantenes Hus, Ilhan Omar, hisset forrige søndag opp det proisraelske USA. I en twittermelding skrev hun at støtten til Israel i Kongressen har sammenheng med økonomiske bidrag til de folkevalgte der.

«It's all about the Benjamins», skrev Omar og refererte til en sangtekst skrevet av den amerikanske rapperen Puff Daddy. Med «benjaminer» siktet hun til den amerikanske hundredollarseddelen der Benjamin Franklin er avbildet.

Katta var sluppet ut av sekken, for i USA kritiserer man ikke Israel og jøder ved å snakke om penger. Og da hun seinere twitret at hun siktet til den proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC, var hylekoret i gang for fullt. Her luktet det antisemittisme for alle penga. Donald Trump gikk så langt at han mente Kongress-representanten fra delstaten Minnesota burde trekke seg, hvorpå Omar repliserte:

-Du har stått for hat i hele ditt liv – mot jøder, muslimer, immigranter, urbefolkning og svarte!

Da den kjente amerikanske journalisten Thomas Friedman i 2011 skrev at den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus popularitet i Kongressen ikke hadde noe å gjøre med karisma eller veltalenhet, men at «den var betalt av den israelske lobbyen», sprakk det også for mange Israel-venner. Men Friedman er jøde, mens Omar er muslim. Dermed er det politiske manøvreringsrommet langt mindre for henne, ikke minst fordi både konservative amerikanere og saudiarabiske myndigheter har advart mot Omar. Ifølge Saudi-Arabias herskere er hun et fordekt medlem av Det muslimske brorskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer