Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

I USA kan pengeprat fort bli oppfattet som jødehat

Muslimsk Kongress-representant beskyldes for antisemittisme i USA. Det er ikke greit å vite hva som er innafor i den amerikanske Israel-debatten.

SKAPTE RASERI: Ilhan Omar ble beskyldt for antisemittisme etter sin twittermelding om at politisk støtte til Israel har med økonomiske bidrag til Kongress-medlemmer å gjøre: Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix
SKAPTE RASERI: Ilhan Omar ble beskyldt for antisemittisme etter sin twittermelding om at politisk støtte til Israel har med økonomiske bidrag til Kongress-medlemmer å gjøre: Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyvalgt medlem av Representantenes Hus, Ilhan Omar, hisset forrige søndag opp det proisraelske USA. I en twittermelding skrev hun at støtten til Israel i Kongressen har sammenheng med økonomiske bidrag til de folkevalgte der.

«It's all about the Benjamins», skrev Omar og refererte til en sangtekst skrevet av den amerikanske rapperen Puff Daddy. Med «benjaminer» siktet hun til den amerikanske hundredollarseddelen der Benjamin Franklin er avbildet.

Katta var sluppet ut av sekken, for i USA kritiserer man ikke Israel og jøder ved å snakke om penger. Og da hun seinere twitret at hun siktet til den proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC, var hylekoret i gang for fullt. Her luktet det antisemittisme for alle penga. Donald Trump gikk så langt at han mente Kongress-representanten fra delstaten Minnesota burde trekke seg, hvorpå Omar repliserte:

-Du har stått for hat i hele ditt liv – mot jøder, muslimer, immigranter, urbefolkning og svarte!

Da den kjente amerikanske journalisten Thomas Friedman i 2011 skrev at den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus popularitet i Kongressen ikke hadde noe å gjøre med karisma eller veltalenhet, men at «den var betalt av den israelske lobbyen», sprakk det også for mange Israel-venner. Men Friedman er jøde, mens Omar er muslim. Dermed er det politiske manøvreringsrommet langt mindre for henne, ikke minst fordi både konservative amerikanere og saudiarabiske myndigheter har advart mot Omar. Ifølge Saudi-Arabias herskere er hun et fordekt medlem av Det muslimske brorskap.

Et av antisemittenes store mantraer er at jødene styrer verdensøkonomien, ikke minst den amerikanske. Dermed er det lett for proisraelere og jøder å trekke antisemittisme-kortet når noen snakker om jødisk innflytelse og økonomi. Men det er stor forskjell på å ha innflytelse og å ha kontroll. Det er da ikke noe galt i at en del amerikanske jøder er dyktige forretningsfolk og advokater? Og hvorfor skal man ikke kunne kritisere proisraelsk lobbyvirksomhet overfor Kongressen når det er helt legalt å ta et oppgjør med andre lobbygrupper – som våpenorganisasjonen NRA?

For mange jøder dreier dette seg om følelser, en traumatisk historie og frykt for å bli rammet av en ny bølge av hat. Det er forståelig. Men det er vanskelig å ha sympati for AIPAC, som alltid har brukt økonomiske midler for å få politisk innflytelse i USA, noe mange av dets ledere også har skrytt av.

Etter Omars famøse twitring var den amerikanske forskeren Eli Clifton en av mange som mottok en twittermelding fra AIPAC. Der sto det at det var helt feil å påstå at USA støtter Israel på grunn av penger fra jødene. «Sannheten er at vi er stolte og målbevisste», skrev AIPAC samtidig som mottakerne ble bedt om å klikke på ei lenke der man kunne gi penger til organisasjonenes virksomhet – fra 15 dollar via «benjaminer» og til et høyere beløp.

Ifølge forskergruppa Open Secrets bidro AIPAC med 130 millioner kroner for å støtte kandidater i de amerikanske mellomvalgene i november i fjor. Avisa The Wall Street Journal skriver at AIPAC samler inn rundt 870 millioner kroner i året, som blant annet går til lobbyvirksomhet og finansiering av turer til Israel for folkevalgte i Kongressen.

Ilhan Omar har fått mye pepper, men hun har også fått støtte. Hillary Clintons demokratiske utfordrer før presidentvalget i USA i 2016, Bernie Sanders, sjøl jøde, er en av mange som gir henne full backing. Og det har skjedd noe i amerikansk politikk, ikke minst i det demokratiske partiet.

Før var det demokratene som var Israels sterkeste støttespillere, og svært mange amerikanske jøder stemte demokratisk. Men Donald Trump og ikke minst hans dypt religiøse visepresident Mike Pence, har fått flere amerikanske jøder til å støtte republikanerne. Samtidig er det blitt en langt større splittelse innen det jødiske samfunnet i USA. Liberale og venstreorienterte organisasjoner som Jewish Voice of Peace og J Street får stadig større innflytelse.

Også i det amerikanske samfunnet generelt er det en endring på gang når det gjelder USAs forhold til Israel. Dette skyldes ikke minst Benjamin Netanyahus beinharde og kompromissløse politikk overfor palestinerne. Stadig flere amerikanere irriterer seg over USAs ubetingede politiske og økonomiske støtte til Israel og ønsker en rettferdig fredsløsning.

-La debatten starte for fullt, skriver det liberale tidsskriftet The New Republic.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!