I USA var Alfred Clark en rik familiefar, men halvparten av året var han med sin norske mannlige elsker

Historien om verdens filantroper og kunstsamlere, finnes en fortelling som strekker seg fra symaskiner og en av Amerikas største industriformuer til Langesund i Telemark.

BERØMTHET: Vincent van Goghs maleri «Nattkafeen» fra 1888 ble kjøpt av Stephen Clark i 1933, og senere gitt til kunstmuseet ved Yale-universitetet, der han selv hadde fått sin advokatutdanning. Det regnes som et av van Goghs viktigste malerier, og et av de mest kjente europeiske malerier i USA. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /
 YALE UNIVERSITY ART GALLERY
BERØMTHET: Vincent van Goghs maleri «Nattkafeen» fra 1888 ble kjøpt av Stephen Clark i 1933, og senere gitt til kunstmuseet ved Yale-universitetet, der han selv hadde fått sin advokatutdanning. Det regnes som et av van Goghs viktigste malerier, og et av de mest kjente europeiske malerier i USA. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /  YALE UNIVERSITY ART GALLERY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved Langesund kirke står en staselig, litt pompøs gravstøtte i hvit carraramarmor. To nakne atletiske unge menn står i dramatisk positur på hver side av en tavle, som om de befant seg på hver sin kant av et uoverkommelig tomrom. Marmoren er stedvis grånet og grønn, de muskuløse ynglingenes hender som griper mot hverandre mangler et par fingre etter lang tids vær og vind; støtten har stått der i 130 år. Den er laget av den amerikanske billedhoggeren George Gray Barnard, kjent for sine symboltunge skulpturer og skulpturgrupper, på oppdrag fra en søkkrik newyorker som i lange perioder over flere år residerte inkognito i den knøttlille byen ved Telemarkskysten.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer