BERØMTHET: Vincent van Goghs maleri «Nattkafeen» fra 1888 ble kjøpt av Stephen Clark i 1933, og senere gitt til kunstmuseet ved Yale-universitetet, der han selv hadde fått sin advokatutdanning. Det regnes som et av van Goghs viktigste malerier, og et av de mest kjente europeiske malerier i USA. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /
&nbsp;<span style="background-color: initial;">YALE UNIVERSITY ART GALLERY</span>
BERØMTHET: Vincent van Goghs maleri «Nattkafeen» fra 1888 ble kjøpt av Stephen Clark i 1933, og senere gitt til kunstmuseet ved Yale-universitetet, der han selv hadde fått sin advokatutdanning. Det regnes som et av van Goghs viktigste malerier, og et av de mest kjente europeiske malerier i USA. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS /  YALE UNIVERSITY ART GALLERYVis mer

I USA var Alfred Clark en rik familiefar, men halvparten av året var han med sin norske mannlige elsker

Historien om verdens filantroper og kunstsamlere, finnes en fortelling som strekker seg fra symaskiner og en av Amerikas største industriformuer til Langesund i Telemark.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ved Langesund kirke står en staselig, litt pompøs gravstøtte i hvit carraramarmor. To nakne atletiske unge menn står i dramatisk positur på hver side av en tavle, som om de befant seg på hver sin kant av et uoverkommelig tomrom. Marmoren er stedvis grånet og grønn, de muskuløse ynglingenes hender som griper mot hverandre mangler et par fingre etter lang tids vær og vind; støtten har stått der i 130 år. Den er laget av den amerikanske billedhoggeren George Gray Barnard, kjent for sine symboltunge skulpturer og skulpturgrupper, på oppdrag fra en søkkrik newyorker som i lange perioder over flere år residerte inkognito i den knøttlille byen ved Telemarkskysten.

Gravstøtten er til minne om en av byens store sønner, operatenoren Lorentz Severin Skougaard, som døde i 1885, 38 år gammel. Da var han en berømthet, kjent som «Skougaard Severini» i konsertsaler og operahus i Europa så vel som Amerika.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn