DET ER ALVOR NÅ: Donald Trump og Xu Jinping fra da de møttes i Beijing i november 2017. Foto: AFP / NTB Scanpix
DET ER ALVOR NÅ: Donald Trump og Xu Jinping fra da de møttes i Beijing i november 2017. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

2019

I usikkerhetens tid

2019 har i seg en usikkerhet vi ikke har sett på mange år. Det handler selvsagt om Trump, men også om Xi og Putin.

Kommentar

SST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er grunn til å bekymre seg. Vi lever i ei tid da stadig flere konfliktlinjer i internasjonal politikk settes i spill. Det er ego-trippenes tid, og ord som samarbeid og fellesskap er mange steder nesten i ferd med å gå ut på dato. I ei tid da alt henger sammen med alt, i enda større grad enn tidligere, er det selvsagt problematisk - for ikke å si livsfarlig - med et slagord som «America First», som aktivt blir iverksatt. Og det blir ikke bedre av at man både i Beijing og i Moskva praktiserer en «Kina først» og en «Russland først»-politikk.

Verden ledes i større og større grad av null-sum-spillere, som mener at egen framgang bare kan komme på andres bekostning. EU - som er det stikk motsatte av et null-sum-spill, oppfattes av mange som naivt og blåøyd, og blir angrepet både utenfra og innenfra. Det er på en måte et slags krigsspill som praktiseres i Washington, Beijing og Moskva, og det er farlig.

Rett før jul sendte Donald Trump ut en tweet der han antydet at han ville ha et toppmøte på nyåret mellom seg selv og den kinesiske og russiske presidenten Xi Jinping og Vladimir Putin. Møtet skulle - antydet Trump - avverge et større rustningskappløp. Det dreier seg blant annet om INF-avtalen, om begrensing av kort- og mellomdistanseraketter med Russland, som Trump truet med å trekke seg fra i fjor høst. Hvis avtalen skrinlegges kan det føre til utplassering av atomraketter midt i Europa, og vi kan være tilbake til 1980-tallets kjernefysiske konfrontasjonspolitikk. Kina er dessuten ikke omfattet av avtalen, og det er et stort problem.

Et toppmøte for å hindre et nytt rustningskappløp er selvsagt en god tanke. Men i den virkelige verden avhenger det trolig av at andre brikker faller på plass. Den viktigste og farligste brikken er handel, som er en av Donald Trumps besettelser. På G-20 møtet i Buenos Aires i slutten av november ble Trump og Xi enige om å gi forhandlerne 90 ekstra dager før Trumps trusler om å innføre ytterligere 25 prosent toll på halvparten av de varene USA importerer fra Kina fra 1. januar. Det betyr at fristen nærmer seg med stormskritt.

Og med ingen voksne tilbake i Det hvite hus, er handlingsrommet for en stadig mindre forutsigbar Trump større. Det siste eksempelet: Han har nettopp stengt ned deler av det offentlig USA som en utpressingsmanøvre for å tvinge Kongressen til å bevilge penger til muren han vil bygge mot Mexico. Manøveren kan best beskrives som i grenselandet mellom gangster-virksomhet og psykiatri.

Kinas ekspansjon i Sør-Kina-havet er også en konflikt det er verdt å holde et øye med i 2019. Xi Jinping har flere ganger gjort det klart at Kina ikke lar seg diktere av noen. Og i Washington er det sterke krefter - blant annet Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton - som vil utfordre Kina, og sette skapet på plass.

Europa er heller ingen oppskrift på stabilitet. Vi vet ikke konsekvensene av Brexit, og Italia er en mulig udetonert bombe for Euro-samarbeidet. Og i Berlin sitter Angela Merkel på oppsigelse.

Farligst i Europa er likevel konflikten mellom Russland og Ukraina. Da Russland i slutten av november bordet tre ukrainske marinefartøyer idet de var i ferd med å seile inn i Azovhavet, var det en påminnelse om at landet vil gjøre dette felles russisk-ukrainske havet til bare et russisk hav. Hva dette betyr for økonomien i de ukrainske havnebyene i Azovhavet, og om Russland vil lage en korridor med land-forbindelse til Krim, kan vi få svaret på i 2019.

Det er mange skjær i sjøen i det vi seiler inn i 2019. Vi trenger stødige kapteiner, men det er nettopp det vi mangler. Det er litt som min historieprofessor Kåre Lunden sa, da han beskrev nedgangen i Norge middelalderen: «Det var uår på menn».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.