Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I utakt med velgerne

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om sexkjøploven har tatt en tydelig vending de siste ukene. Regjeringspartiene og Venstre har hele tida vært imot loven og gjort den til en viktig prinsippsak. De tre partiene gikk til valg på å fjerne det fem år gamle forbudet mot å kjøpe sex, og særlig Venstre har ivret for å legalisere sexkjøp igjen. De tre partiene har flertall på Stortinget, men langt i fra i befolkningen. To ferske meningsmålinger i henholdsvis Klassekampen og Aftenposten viser at de er i galopperende utakt med velgerne. Et stort flertall i begge målingene ønsker å beholde loven. Blant kvinner er hele 70 prosent for loven, ifølge Aftenposten.

Nå får Høyre dessuten solid motbør fra partitopper i storbyene, og i Oslo Høyre kan det bli omkamp allerede på årsmøtet til helga. Både byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang advarer mot å legalisere sexkjøp. Det samme gjør partitopper i Stavanger og Trondheim, og selv i Erna Solbergs fødeby er Høyre kommet i tvil. Forklaringen er dels pragmatisk. Selv om flere av dem i prinsippet er skeptisk til forbud, ser de at loven i praksis er et nødvendig verktøy for å demme opp for en kriminell internasjonal virksomhet.
Fabian Stang peker dessuten på det problematiske i å oppheve et forbud. Enten man er for eller mot loven, sender det et uheldig signal om at sexkjøp er greit, mener han. Det er det ikke vanskelig å være enig i.

Regjeringen gjør klokt i å lytte til lokalpolitikerne når ideologien krasjer med virkeligheten. Deres erfaringer har fått dem til å endre standpunkt og gå mot eget partiprogram. Det skal mye til. Frp synes allerede å ha sett hvor vinden blåser og sier det ikke er en prioritert sak for dem, enda motstanden mot loven er størst blant Frp-velgere. Regjeringen risikerer dessuten å legge seg ut med KrF, som vil kjempe for åbeholde loven.

Meningsmålingene sier lite om hvorfor så mange støtter loven, men det massive flertallet, særlig blant unge, kan tyde på at loven har vært holdningsskapende. Det var et av formålene med loven, som nå er til evaluering. Forhåpentlig vil evalueringen gi svar på noen av de mange udokumenterte påstandene i debatten, men velgernes dom er allerede klar.

Hele Norges coronakart