Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I verste fall kan det føre til flatfyll

Det er en umulighet å arbeide for edruskap samtidig som man er interessert inntektene fra omsetning av alkohol i egne forretninger.

NYE TIDER: Gammeldans - med eller uten alkohol? Foto: NTB Scanpix
NYE TIDER: Gammeldans - med eller uten alkohol? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Bondeungdomslaget i Oslo er i realiteten et avholdslag, men medlemmene står fritt så lenge det de steller med ikke har noe med Bondeungdomslaget å gjøre.

Dette står i § 1 i lagsloven, «Laget vil ... arbeida for ... edruskap...». Dette kan bare endres ved enstemmig vedtak, § 16. Nå åpner styret i laget for diskusjon om servering av alkohol på Kaffistova og Bondeheimen. Det samme vil da gjøre seg gjeldende på møter og fester i laget. I verste fall kan det føre til flatfylla på de to lagshyttene. Det er en umulighet å arbeide for edruskap samtidig som man er interessert inntektene fra omsetning av alkohol i egne forretninger.

Bondeungdomslaget i Oslo har gjennom hundre år hatt så stor betydning for byens kulturelle liv at det vil ha virkning langt ut over dem som er medlemmer. Derfor vil en slik radikal omlegging ha interesse for mange som i dag ikke er medlemmer. Stemmerett på årsmøtet har bare den som har vært medlem siste tre måneder. Men talerett og forslagsrett har alle medlemmer i laget.

De som i første rekke har vært pådrivere for alkoholomsetning er idrettsfolkene i laget. Bondeungdomslaget og BUL er samme sak. De ser inntektspotensialet i alkoholomsetningen, og mener dermed å få råd til å kjøpe opp toppløpere fra andre idrettslag. En annen kategori de har søkt å få fatt i, er barn fra andre idrettslag. Idrettslaget i Bondeungdomslaget kan tilby opphold i treningsleirer for barn i inn- og utland, noe som de lokale idrettslagene ikke har mulighet til. Dette gir dobbelt gevinst. For det første får de stor økonomisk støtte for barnelagsarbeid, for det andre står man gunstig til for å kapre eventuelle talent.

Ser man situasjonen fra barna sitt ståsted, så skulle man heller tro at de hadde hatt bedre av å trene i sitt lokale miljø, der foreldre og naboer er trenere og administratorer. Men da er man inne på det pedagogisk-oppdragerske, og det passer ikke alltid like godt med det karriere-/hensiktsmessige. Så vel klubbledelse som ambisiøse foreldre kan her ha felles interesser.

Et idrettslag må være tilsluttet Norges Idrettsforbund for å kunne delta i nasjonale og internasjonale konkurranser. For å være med i Norges Idrettforbund må idrettslaget være «selveiende og frittstående», noe som idrettslaget i Bondeungdomslaget på ingen måte er. Gjennom Bondeungdomslaget er medlemmene i idrettslaget også medlem av Noregs Ungdomslag og Noregs Mållag. Av disse volder medlemskapet i Noregs Mållag kanskje det største problemet.

Dette har man prøvd å komme seg unna ved en egen lov for Idrottslaget i Bondeungdomslaget (BUL):

«Paragraf 4. Medlemer:

Alle som lovar å retta seg etter lovene til Idrottslaget og lovene til overordna organ innanfor idretten kan bli medlemmer i Idrottslaget i BUL. Medlemene blir samstundes medlem i Bondeungdomslaget».

Er man medlem av Bondeungdomslaget, så er man også medlem av Noregs Mållag og forplikter f.eks. å stille seg positiv til sidemålsstilen, som er Noregs Mållag sitt standpunkt. Dette gjelder om man vet om man er medlem eller ikke, om man har bedt om det eller ikke. Man kan ikke være medlem av en og samme forening samtidig som man ikke er medlem. Da er man heller ikke lenger selveiende og frittstående i Norges Idrettsforening sin fortolkning.

Det som binder NIF til BUL er BULs formue, Bøndenes Hus, verd anslagsvis en halv milliard. Dette er, selv i idrettsammenheng, en ikke ubetydelig drikkeskilling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media