I VM-form

Jørn Hoel er ikke lenger kemnerens våte drøm. Nå er han ferdig med den tøffe pengeknipa. - Men det var en veldig tung tid, sier Hoel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jørn Hoel ble hett pressestoff da han i 1991 måtte få profesjonell hjelp til å få orden på økonomien. Gjelden var på flere millioner og han var nær ved å gå personlig konkurs.

- Økonomi har aldri vært noen viktig del for meg. Jeg visste det lå problemer der, men plutselig ble det veldig dumt. Det ble førsteside i Dagbladet og jeg måtte snakke om det hos Petter Nome i beste sendetid på TV. Det var veldig tungt. Folk hefter seg opp i overskrifter, og selv om mange i Norge har økonomiske problemer ble det rettet mye «ha-ha-ha» mot mitt tilfelle. Og det var vanskelig først og fremst fordi jeg har en familie jeg skal forholde meg til. Jeg måtte tenke på barna.

Solgte rettigheter

Hoel fant ut at det var best å bite i det sure eplet, og komme seg ut på veien så fort som råd var.

- Jeg hadde ikke styring, og 10 kroner ble til 100 000 i hodet. Heldigvis var det mange spillejobber, og jeg har jobbet veldig mye i denne perioden.
- Hva gjorde du ellers for å få penger?

- Det er ikke slik at jeg var helt blakk. Som låtskriver henter du penger flere steder fra, blant annet TONO-inntekter. Men jeg solgte noen rettigheter som dekte inn akkorden advokaten hadde satt opp. Det gikk greit, men noen drømmesituasjon var det ikke.

Ressurssterk

Og bare for at det skal være helt klart: Jørn Hoel befant seg aldri «på kanten av stupet», i depresjonens onde klør eller i andre avistittel-salgbare tilstander.

- Jeg er en ressurssterk person, og vennene forsvant heller ikke. Jeg er ingen skurk og det merker folk. Et menneske er bare et menneske, sier Hoel.
Og nå gleder vi mennesker oss til fotball-VM. Jørn Hoels bidrag er «Let's Do It», som er den offisielle norske sangen til sommerens begivenhet. Om slike tiltak finnes mang en mening, og her i avisa mente den ganske ofte nærværende Kjetil Rolness at det finnes en resept på å lage en fotballsang.

- Patetisk

- Helt patetisk påstand, sier Hoel og rister på hodet.

- Det finnes selvfølgelig ikke noen resept. Jeg kan ikke som låtskriver konstruere en sang. Det er noe som kommer av seg selv. Men du må bestemme deg for om du skal ha en stadionlåt - og da bør det være en salme, eller en låt som skal spilles på radio. Men den skal være lettfattelig, lett å synge. Og min låt er det.

- Har du forsøkt å synge sangen i full tilstand?
- Nei, det har jeg ikke.

Hermed er problemstillingen brakt videre til norske fotballfans.

OVER KNEIKA: Jørn Hoel var nær ved å gå personlig konkurs i 1991. Det var en tung tid for ham og familien. Nå går det adskillig bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer