Iain Pears

Spennende, intelligent og likevel lettlest historisk thriller.

Når fire personer skal skildre samme hendelse, blir ikke resultatet fire likelydende historier. For med menneskets trang til selvhevdelse og selvbeskyttelse, kommer ikke alltid sannheten i første rekke. Den dukker heller opp på siste side.

Og i Iain Pears' historiske thriller «Et skilt ved korsveien» (utgitt på engelsk i 1997) beskriver fire stemmer omstendighetene rundt mordet på Robert Grove. Han var ansatt ved New College i Oxford, og ble drept i 1663. Men hvorfor måtte han bøte med livet, og hvem sto bak?

Det er hovedmysteriet i den over 700 sider lange romanen, men det er også mange andre uforklarlige hendelser som gjør «Et skilt ved korsveien» til en sterk leseropplevelse. Iain Pears bruker virkelige personer, faktiske hendelser og fri fantasi, og bare det å bruke fire fortellere til samme historie er en krevende øvelse som han består med glans.

Første forteller er Marco da Cola, «velbyrdig herre fra Venezia», som kommer til Oxford like før Grove dør. Jack Prestcott, en ung engelskmann som vil renvaske sin far for anklagen om forræderi mot kongen, er den andre, og begge disse personene er fiktive. Det er derimot ikke de to siste, matematikeren og kryptologen John Wallis og antikvaren Anthony Wood. De holdt begge til i Oxford på 1660-tallet. Men hvem av de fire pynter på sannheten, og hvem lyver med troverdighet for å beskytte seg selv?

De som ser etter en tykk bok å ta med seg på ferie, trenger ikke lete lenger. «Et skilt ved korsveien» er perfekt sommerlektyre - spennende, intelligent, overraskende og likevel lettlest.