Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ian «Lemmy» Kilmister er død

Motörhead-frontfiguren ble 70 år gammel.

DØD:  Ian «Lemmy» Kilmister er død. Dette bildet er tatt under en konsert i Hamburg tidligere denne måneden. Foto: 
HS/Future Image/WENN.com
DØD: Ian «Lemmy» Kilmister er død. Dette bildet er tatt under en konsert i Hamburg tidligere denne måneden. Foto: HS/Future Image/WENN.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bassist, vokalisten og låtskriveren Ian «Lemmy» Kilmister er død. Motörhead-frontfiguren ble 70 år gammel.

Aggressiv kreft Det var Kilmisters gode venn, tv-verten Eddie Trunk, som først meldte dødsfallet.

Bandet bekrefter Kilmisters bortgang på sin offisielle Facebook-side.

Der forteller de at bandmedlemmet døde etter en kort kamp mot en aggressiv krefttype, som han fikk konstatert 26. desember, to dager etter at han fylte 70.

- Vi kan ikke få uttrykt hvor sjokkert og triste vi er, det finnes ikke ord. Vi vil komme tilbake med en ny uttalelse i løpet av de neste dagene, skriver de.

Bandet oppfordrer samtidig fansen til å spille «Lemmy»s musikk høyt, ta seg en drink eller to og feire livet hans. 


Motörhead mistet nylig trommeslageren sin, Phil «Philty Animal» Taylor. Han døde i november, 61 år gammel. I 2011 døde bandets tidligere gitarist Michael «Würzel» Burston.

Beatles-fan Kilmister var del av den første generasjonen engelske rockfans. Han så The Beatles da de fremdeles spilte på The Cavern i Liverpool, og lærte å spille gitar til Beatles-albumet «Please Please me». 

I løpet av ungdomsårene rakk han også å være roadien for gitaristen Jimi Hendrix, før han i 1971 ble med i det psykedelsike rockbandet Hawkwind.

Hawkwind, som holder på den dag i dag, regnes som et av de aller viktigste bandene innenfor såkalt space rock. Kimister sang på gjennombruddsingelen deres, «Silver Machine», fra 1972, men han ble kastet ut i 1975.

Kilmister besluttet da å starte sitt eget band og Motörhead så dagens lys samme år.

Viktig hardrockband Motörhead regnes som et av de aller viktigste hardrockbandene noen sinne.

Deres mest kjente album er «Ace of Spades» fra 1980 og livealbumet «No sleep 'till Hammersmith» fra året etter, men når bandet er blitt et av rockens aller største, er det også på bakgrunn av en jevn strøm av innflytelsesrike album, anført av den arbeidsomme og oppvakte bransjemannen Kilmister.


Lemmy er blitt sitert en rekke ganger på at musikken han spilte simpelthen var ekstremt høylytt rock'n'roll, men Motörhead ble med sin agressive og kjappe stil allikevel tildelt æren for å være et av bandene som var med på å finne opp sjangeren thrash metal.

Kvinner og rus Motörhead-frontfiguren var også kjent for sitt høye forbruk av rusmidler og kvinner.

I dokumentaren «Live Fast Die Old» fra 2005 går det fram at han daglig drakk en flaske Jack Daniel's. Dette sluttet han med i 2013 av hensyn til helsa. Det var også et velkjent faktum at briten hadde en forkjærlighet for LSD.

Kilister skapte også overskrifter på grunn av sin interesse for tyske militærrekvisitter. Han ble anklaget for å ha nazisympatier, noe han avkreftet.

Holdt på med musikk til det siste I tillegg til arbeidet sitt med Motörhead, har Kilmister opp gjennom årene skrevet en rekke låter for andre artister, blant dem Black Sabbath-frontmann Ozzy Osbournes powerballade «Mama, I'm coming home».

Osbourne var tidlig ute med å lyse fred over Kilmisters minne på Twitter:

- Jeg mistet en av mine beste venner, Lemmy, i dag. Han vil bli dypt savnet. Han var en kriger og en legende. Vi sees på den andre siden, skriver han.


Kilmister, som hadde en svart frakk, cowboyhatten og jernkorset rundt halsen som kjennetegn, holdt på med musikken til det siste. Seinest 3. desember sto han og resten av Motörhead på scenen i Oslo Spektrum.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!